Expositie van 7 maart tot 23 augustus 2009

Roger Raveel te gast in het Vincent van GoghHuis in Zundert (NL)

© Website Van GoghHuis

In Nederland vindt men dat de 87-jarige Roger Raveel één van de vijf belangrijkste, nog levende, Belgische schilders is. Bovendien heeft hij in Vlaanderen een soort vaderfunctie voor de jongere generaties schilders. Zijn werken hebben ook vandaag nog een verrassend moderne uitstraling.

In Zundert ontdekte men daarnaast een behoorlijke verwantschap met Vincent van Gogh. Daarom nam het Vincent van GoghHuis (foto) aldaar contact op met het Roger Raveelmuseum in Machelen en ontleende een aanzienlijke collectie. Aangevuld met werk uit particulier bezit, werd daar een grote tentoonstelling mee samengesteld: 20 schilderijen, 15 tekeningen en 3 sculpturen, waarvan eentje op de stoep, pal voor de deur van het museum.

ELE

Van 7 maart tot en met 23 augustus loopt bijgevolg de expositie “Raveel & Van Gogh”. Directeur Ron Dirven: “Raveel schilderde aanvankelijk traditionele landschappen en stillevens. Halverwege de jaren ‘40 werd hij beïnvloed door het werk van Van Gogh. Dat zie je heel goed terug in zijn schilderijen. Daarnaast zijn er ook op museumgebied raakvlakken. Het Raveel Museum ligt in Machelen-aan-de-Leie, een klein dorpje in België. Dat gebouw heeft architectonische overeenkomsten met ons museum in Zundert." Dat museum is nog maar open sedert september vorig jaar en is met Raveel aan zijn tweede tentoonstelling toe.

Op de plechtige opening van de tentoonstelling op vrijdag 6 maart was Roger Raveel zelf aanwezig. In een gefilmd portret vertelde de Machelaar hoe belangrijk Van Gogh voor hem was. "Ik heb bij hem de morele kracht gevonden om door te zetten, ook in periodes dat men mijn werk minder apprecieerde. De schilderijen van Van Gogh hebben mij niet alleen geholpen bij het schilderen, maar mij als mens het meest beïnvloed. Hij was bepalend voor mijn hele menszijn."

Rebecca Nelemans, kunsthistoricus en gastcurator van het Vincent van GoghHuis en de tentoonstelling: "De invloed van Van Gogh op Raveel is groot. Hij schilderde aanvankelijk traditionele landschappen en stillevens. Tot hij, halverwege de jaren ‘40, het werk van Vincent zag. Eerst op reproducties en in 1946 in Brussel op een overzichtstentoonstelling. Zijn kleurenpalet veranderde sterk. Van donkere oker-, bruin- en groentinten naar vuurrood, helblauw en knalgeel. Je ziet hem in zijn werk naar Van Gogh zoeken."

Zundert ligt net boven de Belgisch-Nederlandse grens. De afstand van het Roger Raveelmuseum naar het Vincent Van GoghHuis is 125 km, waarvan het overgrote gedeelte autosnelweg.

www.vangoghhuis.com www.rogerraveelmuseum.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus