Mapping Party in Deinze

Het team vrijwilligers dat op zondag 18 april op pad ging door Deinze. Foto: apk

Deinze - Een team van Belgische vrijwilligers van OpenStreetMap streek op zondag 18 april 2010 neer in Deinze. In één dag probeerden zij een zo groot mogelijk deel van de stad in een elektronische kaartvorm gieten. Dank zij deze ‘mapping party’ zal Deinze er een stuk beter uit zien op OpenStreetMap, een geografische versie van Wikipedia.

Wat is OpenStreetMap?

Het is een kaart die eigenlijk nog het best te vergelijken met WikiPedia, maar voor geografische gegevens: ze is gemaakt voor en door iedereen! Het doel is een wereldwijde kaart maken die volledig vrij is van elk copyright en door de lokale inbreng volledig up to date gehouden wordt. In tegenstelling met jouw GPS, waar je geregeld nieuwe kaarten of updates moet voor kopen, is en blijft dit dus gratis.

Hoe gaat dat?

Vrijwilligers gingen zondag op pad door Deinze en doorkruisten elke weg, straatje en paadje met een outdoor GPS. Aan het einde van de dag werd het gevolgde tracé op de computer gezet. Met een handig softwaretooltje werd de informatie omgezet in straten en door de vrijwilliger voorzien van alle extra informatie: naam van de straat, type van weg, maximum snelheid, eenrichtingsstraten of niet en zelfs POI (point-of-interest).

Het resultaat is te bewonderen op www.openstreetmap.org , een kaart die er op sommige plaatsen minstens even goed uitziet als Google Maps. Vaak is die zelfs beter is. Meer details voor fietsers bijvoorbeeld. Maar op andere plaatsen ontbreken er nog veel gegevens. Toch is de inhoud van deze kaart nu al te gebruiken op veel GPS toestellen, zoals bijvoorbeeld Garmin.

Concreet in Deinze?

Momenteel ziet de kaart van Deinze er zo uit en er is nog veel werk aan de winkel. Er werd verzameld aan het station van Deinze. Elke vrijwilliger vertrok dan in een andere richting, met de fiets, de auto of zelfs te voet en bestreek een sector van de stad en haar randgemeenten. Op het einde van de dag kwam iedereen samen in DeCeder om de data te verwerken en klaar te maken voor publicatie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio