Fotoreportage

Herdenkingstentoonstelling Hubert Matthys geopend in Huis De Leeuw

Herdenkingstentoonstelling Hubert Matthys geopend in Huis De Leeuw

Cultuurschepen Catherine De Smet en burgemeester Henk Heyerick in het gezelschap van Mw Matthys en haar beide zoons. Foto: apk

Zulte - Vrijdagavond opende cultuurschepen Catherine De Smet de herdenkingstentoonstelling Hubert Matthijs in Huis De Leeuw in Machelen, in aanwezigheid van de echtgenote en zonen van de kunstenaar. Hubert Matthys schiep fragiele aquarellen en subtiele olieverfschilderijen. De schilder hanteerde geen forse borstelstreken met dikke verf, maar liet zijn penseel in een bijna teder gebaar over het doek gaan. Matthys was een landschapsdichter die met zin penseel schetsen, aquarellen, olieverf en pastelkunstwerken toverde.

Hubert Matthys (1932-1994) volgde aan de Gentse Academie cursus bij Jules De Sutter. Het centrale thema in het werk van Matthys is de Leie. In talloze variaties heeft hij telkens weer deze rivier en haar grillig verloop proberen vast te leggen. In de keuze van zijn onderwerp stond hij sterk onder invloed van zijn buur Albert Saverys. Stilistisch gezien staat Matthys ver van het expressionisme van zijn leermeester De Sutter. Zijn aquarellen behoren tot de traditie van de pre-expressionistische, romantische landschapskunst.

Matthys brengt ons geen hartstochtelijk vuurwerk van kleuren maar een getemperd en genuanceerd palet, ingevuld in een steeds nauwgezette tekening. Zijn werk verraadt een gave liefde voor de natuur en een beschouwende blik op stukjes paradijs, waar men doorgaans achteloos aan voorbij loopt. Dat hij zijn voorliefde voor het Leielandschap nooit heeft losgelaten blijkt duidelijk uit deze tentoonstelling.

Praktisch

Waar: Huis De Leeuw, Machelendorp 7 in Machelen
Wanneer: van 28 augustus tot en met 19 september 2010
Openingsuren: elke zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur.
Toegang: gratis
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio