Carl Medaer over ‘De leefschool’ in De Sterrebloem

Carl Medaer over ‘De leefschool’ in De Sterrebloem

Foto: www.desterrebloem.be

Deinze - De Sterrebloem uit Meigem organiseert jaarlijks '3 Avonden' waar ingegaan wordt op pedagogische thema's. Voor de eerste avond van dit jaar, op donderdag 9 december, werd Carl Medaer uitgenodigd om de aanwezigen inzicht te geven in het fundamenteel verschil tussen een leefschool en een 'traditionele school'.

Carl Medaer

Medaer is de grondlegger van de leefscholen en auteur van verscheidene boeken. Hij is mede-oprichter van De Buurt, de hoofdschool van de VLOM, de scholengroep waartoe ook De Sterrebloem behoort. Het concept leefschool werd door pedagoog Carl Medaer ontwikkeld op basis van ervaringen in Projectschool ‘De Buurt’ in Gent en is gebaseerd op de ontwikkelingspsychologische benadering van Freud en Vossen. Carl Medaer werd in de jaren ’90 aangetrokken door het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap om zijn concept in Vlaanderen te verspreiden. Zo telt het GO! op de dag van vandaag zo’n 25-tal leefscholen.

Leefscholen

Om op een leefschool samen te leven met respect voor ieders vrijheid en mening zijn er regels en maken kinderen, ouders en begeleiders samen afspraken. Daardoor wordt een aangename, leerrijke leefomgeving geschapen. Kinderen krijgen op een leefschool de kans en de tijd actief betrokken te zijn bij wat er rondom hen gebeurt. Zo wordt er sterk gewerkt met projecten. Deze projecten worden grondig uitgewerkt in de leefgroepen en o.a. via groepswerk en coöperatieve werkvormen besproken, gestuurd en geëvalueerd. Tijdens de projecten realiseren we een geïntegreerde aanpak van alle leergebieden en leerdomeinen uit het leerplan.

Leefgroepen brengen kinderen van verschillende leeftijden samen die daarin kansen krijgen om met en van elkaar te leren. De kinderen krijgen de mogelijkheid aan zelfevaluatie te doen, want zelfkennis is belangrijk.

Vragen en antwoorden

Hoe willen we onze school verder laten groeien? Wat is de kijk op opvoeding en onderwijs in De Sterrebloem? Waarom pakken we bepaalde dingen nu net zo aan en niet anders? Hoe maken we samen met de ouders school? Is plezier maken op school voldoende of moet er enkel geleerd worden? Wat kunnen kinderen alleen en wanneer moeten we ze redden?

Praktisch

Wanneer: donderdag 9 december om 20 u
Waar: De Sterrebloem, Lange Akkerstraat 17a – Meigem
Toegang: ouders en grootouders van de school: gratis, andere geïnteresseerden: € 3

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio