Zwervende brouwer met wereldfaam bij Sint-Canarus

© Eddy Lefevre

© Stillwater Artisanal Ales

© Sint-Canarus

© apk

© Stillwater Artisanal Ales

© Eddy Lefevre

© Eddy Lefevre

© Eddy Lefevre

© Eddy Lefevre

© Eddy Lefevre

© Eddy Lefevre

© Eddy Lefevre

1 / 12
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De wereldberoemde bierwebsite www.ratebeer.com riep ‘Gypsy Brewer’ Brian Strumke en zijn bedrijf Stillwater Artisanal Ales uit tot nr. 2 in de ranking van Top New Brewers in The World 2011. Zondagavond 18 september, van 18 tot 20 u, is hij te gast in Huisbrouwerij Canarus in Gottem. Je kan er een babbeltje slaan met het 35-jarige Amerikaanse bierfenomeen of misschien samen een biertje degusteren.

Eddy Lefevre

De twee volgende dagen zal Brian Srumke, samen gastheer Piet Meirhaeghe, de geestelijke vader van Sint-Canarus, Potteloereke en de Maeght van Gottem, in de ‘brouwerspot’ roeren en een brouwsel realiseren dat hij meeneemt naar Amerika. Misschien scoort het daar wel even hoog bij www.ratebeer.com als de Trappist van Westvleteren en is er een nieuwe hype geboren.

Ratebeer.com

Toen de Trappist Westvleteren 12 en de Westvleteren Extra 8 een quotering van 100 op 100 kregen bij www.ratebeer.com veroorzaakte dat een ware rage, zodat de paters van Westvleteren hun bier moesten beginnen rantsoeneren. De Westvleteren Blond en de Westvleteren 6 kregen overigens ook nog een 99 op 100. De Bistronoom in Oostende werd onlangs nog uitgeroepen tot beste bierrestaurant ter wereld door dezelfde website.

Brian Strumke en Stillwater Artisanal Ales

Bekende bierkenners zeggen van Strumke dat hij het talent heeft ongewone ingrediënten als paardenbloemen, lavender en kamille te blenden met bier van Belgische stijl. Hij realiseert zo een bier dat kan concurreren met de producten uit ons eigen biergek land.

Strumke rees vorig jaar als een komeet aan het bierfirmament. Tot het voorjaar van 2010 was hij nog een autodidact, die 10 gallons (37,85 liter) ineens brouwde in zijn huis in Canton, een buurt in Baltimore, in de Amerikaanse staat Maryland. Toen ging hij een lening aan en ondertekende een contract met een bierimporteur uit New York. Hij richtte toen Stillwater Artisanal Ales op, gespecialiseerd in bieren Belgische stijl.

Na de zomer liet hij ook zijn job aan de Johns Hopkins University in de steek, want de bierbusiness eiste zijn volle aandacht op. Strumke is een ‘gypsy brewer’. Hij heeft geen eigen brouwerij, maar ontwierp het voorbije jaar zijn bieren in zeven verschillende brouwerijen in drie landen. Zijn Amerikaanse bieren, zoals Cellar Door en Saison, brouwt hij vooral in de Dog Brewing Company van collega brouwer George Humbert in Westminster, Maryland, op ongeveer drie kwartier rijden van zijn huis. Humbert is de eigenaar van de Pubdog (www.pubdog.net) op Federal Hill, in East Cross Street in Baltimore, waarvoor hij in eerste instantie zijn bieren brouwt. Het aanbod van bieren dat beide brouwers, vaak met Belgische grondstoffen, daar ondertussen aanbieden is indrukwekkend.

Brian trekt echter ook geregeld de wereld rond als ‘gypsy brewer’ om samen met diverse gastheren-brouwers nieuwe Europeesgetinte bieren te ontwikkelen. Hij deed dat eerder al in ’t Hofbrouwerijke in Beerzel, waar hij zijn Love & Regret (7,2°) fabriceerde, en bij De Struise Brouwers in Woesten, beide in Vlaanderen.

Strumke richt zich met zijn producten op de echte (Amerikaanse) bierliefhebber. Zij zijn dan ook wild enthousiast. Eind vorig jaar was hij de vedette van de Beer Week in Baltimore en er werd toen een nationale radiospecial aan hem gewijd. Volgens Chuck Cook, een kenner van bieren Belgische stijl, heeft hij een soort zesde zintuig, waardoor hij de aroma’s altijd precies weet te plaatsen.

Sint-Canarus

Love & Regret is ondertussen uitgeput. Daarom komt hij aanstaande maandag en dinsdag een opvolger brouwen, samen met Doctor Canarus, alias Piet Meirhaeghe, van Huisbrouwerij Sint-Canarus in Gottem. De twee bieren die hij bij Canarus zal maken kregen ondertussen al een naam en eentje ervan zelfs quotering. Stillwater Import Series Vol. 2 ’A Saison Darkly’ kreeg bij www.ratebeer.com een score van 93/100. Rule of Thirds wacht nog op een rating.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio