Zulte in de running voor 'Duurzaamste gemeente'

Zulte in de running voor 'Duurzaamste gemeente'

Foto: www.duurzaamstegemeente.be

Zulte - De verkiezing van de ‘Duurzaamste gemeente’ wordt dit jaar voor het eerst in België georganiseerd. Deze verkiezing biedt alle Belgische gemeenten de kans zich van hun duurzaamste kant te laten zien en hun duurzaamste project(en) in de schijnwerpers te plaatsen. Ook de gemeente Zulte waagt kans gewaagd in deze verkiezing.

In het totaal werden in België 83 duurzame projecten ingezonden. In de provincie Oost-Vlaanderen werden negen projecten voorgesteld en zijn er naast Zulte, nog 7 andere gemeente: Buggenhout, Destelbergen, Eeklo, Geraardsbergen, Lierde, Ronse en Sint-Niklaas. Voor de provincie Oost-Vlaanderen zal in de week van 19 augustus één gemeente worden genomineerd. De eindwinnaar wordt op 25 september bekend gemaakt.

Het project van Zulte: het sturingssysteem voor de gemeentezalen

Het sturingssyteem werd in fasen ingevoerd vanaf 2008 tot 2010. Het systeem wordt momenteel gebruikt in alle culturele centra van de gemeente. Concreet is dit de Guldepoort in Machelen, het Ontmoetingscentrum in Olsene en de Gaston Martenszaal en het Fiertelhof in Zulte. De Zultse verenigingen kunnen via de website de zalen boeken. Vanuit het systeem kunnen een aantal zaken ingesteld worden. Als er geen activiteiten zijn, wordt de verwarming ingesteld op 14° C. Bij doe-activiteiten, zoals dans, is dit 18°C. Voor zitactiviteiten is het 21°C. Het grote voordeel is dat de verenigingen zelf niets aan de instellingen kunnen veranderen, wat vroeger geregeld gebeurde. Alles wordt gestuurd via een vaste computer of een laptop. Ook de elektriciteit valt uit na de reservatie. Zo blijven ook niet onnodig lichten branden, zoaIs vroeger wel eens het geval was. Ook het verbruik van water wordt door het systeem geregeld.

De verkiezing

Alle gemeenten konden zich tot 15 juli met hun duurzame projecten inschrijven. De projecten mochten zeer uiteenlopend zijn, zolang ze aandacht hadden voor duurzaamheid in haar ruimste betekenis, namelijk het ideale evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen.

De dossiers worden momenteel beoordeeld door een onafhankelijke jury, die rekening houdt met de omvang van de gemeente en de beschikbare middelen. Zo maken alle gemeenten evenveel kans ongeacht hun grootte. Per provincie wordt één gemeente genomineerd. De genomineerden kennen we in de week van 19 augustus. Uit deze shortlist wordt uiteindelijk één gemeente verkozen tot ‘Duurzaamste gemeente 2012’. Die wordt bekendgemaakt op 25 september 2012.

Alle verder informatie vind je op de website www.duurzaamstegemeente.be .
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio