Robinson vzw geeft stem aan slachtoffers van seksueel kindermisbruik

Robinson vzw geeft stem aan slachtoffers van seksueel kindermisbruik

Foto: www.robinsonvzw.be

Zulte - Ingrid Verniers, haar man Koen Serruys en dochter Eline uit Zulte zijn de bezielers van Robinson vzw. Tien jaar geleden werden zij opgeschrikt door seksueel kindermisbruik in hun naaste omgeving. Dit was de start van een lange lijdensweg waarbij ze kennis maakten met de logge werking van het gerecht inzake kindermisbruik, maar ook met de versnippering van de verschillende hulpinstanties.

Vandaag, 10 jaar later, willen zij een stem geven aan de slachtoffers van seksueel kindermisbruik en hun omgeving. Daarom hebben zij ‘Robinson vzw’ opgericht. De naam “Robinson” staat voor de slachtoffers die één voor één echte “survivors” zijn in onze maatschappij. Robinson vzw is een belangengroep, die een krachtig signaal wenst uit te zenden naar de overheid en de betrokken instanties. De organisatie wil de verschillende pijnpunten aankaarten, met de bedoeling op een positieve manier tot verandering te komen.

Robinson lied

In 2011 schreef Ingrid Verniers het lied “ Mijn Robinson”. Ondertussen heeft ze het nummer opgenomen onder de artiestennaam “Elisine”. De tekst van het lied beschrijft een waar gebeurd verhaal en werd enerzijds geschreven om de feiten een plaats te kunnen geven, maar ook om alle slachtoffers een hart onder de riem te steken. Zij zijn de echte Robinsons. Dit lied lag ook aan de grondslag van Robinson vzw en wil de organisatie bekend maken en tegelijk de problematiek uit de taboesfeer halen.

Robinson informeert en vangt op

Robinson wil informeren over alles wat te maken heeft met seksueel kindermisbruik en incest. Door taboes en versnippering van de hulpverlening is het vaak moeilijk voor slachtoffers om hun weg te vinden naar de juiste instanties. Ook de overweging om gerechtelijke stappen te ondernemen is niet gemakkelijk. Robinson wil slachtoffers graag advies geven en informeren waar mogelijk.

Robinson behartigt belangen

Op langere termijn wil Robinson de noden en belangen behartigen van slachtoffers bij zorgverleners en overheid. Via verschillende kanalen zoals media en politiek, zal Robinson proberen verandering teweeg te brengen door de pijnpunten bloot te leggen en adviezen te formuleren.

Contact

Robinson vzw, maatschappelijke zetel: Waalbeekstraat 43, 9870 Zulte,
robinsonvzw@gmail.com en www.robinsonvzw.be

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio