Saskia De Coster in Letters & Co

Deinze - Donderdagavond 4 april is de Vlaamse schrijfster Saskia De Coster te gast in de ondertussen alombekende boekhandel met koffiebar op de Markt in Deinze, Letters & Co.

Saskia De Coster

Saskia De Coster (°1976) is al van op erg prille leeftijd actief bezig met schrijven. In 1989 leverde haar dat de titel van nationaal laureaat in de Junior Journalist wedstrijd op. Op haar achttiende ging De Coster naar Leuven om aan de KU Leuven Germaanse Talen te studeren, een studie die zij succesvol afrondde in 1998. Onmiddellijk daarna begon zij aan een master in de literatuurwetenschap.

De Coster debuteerde in 2000 met ‘Onder elkaar’, een duister verhaal over de desintegratie van een ongewone familie, dat verscheen in het ondertussen ter ziele gegane Nieuw Wereldtijdschrift. Haar eerste echte boek kwam er in 2002 met de novelle ‘Vrije val’. De Coster is ook actief als beeldend kunstenaar en videokunstenaar. Zij stelde al schilderijen en installaties tentoon. Daarnaast is zij ook columniste voor De Morgen.

Ondanks haar voor een auteur nog vrij jonge leeftijd behaalde zij toch al een aantal onderscheidingen. Zij kreeg de Interuniversitaire Literaire Prijs aan de Katholieke Universiteit Leuven en de Cutting Edge Award in 2007. De Coster werd ook genomineerd voor de BNG Literatuurprijs 2006 en 2007 en de SABAMprijs 2008. De roman ‘Held’ (2007) werd genomineerd voor de bng Literatuurprijs en behaalde de longlist van de ako Literatuurprijs. Haar roman ‘Dit is van mij’ (2009) stond op de longlist van de ako Literatuurprijs en de Gouden Uil.

Ondertussen heeft zij een achttal boeken op haar naam staan. Over het recentste boek (2013) komt zij bij Letters & Co donderdagavond een lezing houden.

‘Wij en ik’

Saskia de Coster heeft het over haar boek ‘Wij en ik’. Dat is een briljante, scherpzinnige familieroman, vol intrigerende karakters die met veel psychologisch inzicht en mededogen opgetekend zijn. Het boek neemt van de hedendaagse Europese mens de maat, en beschrijft hoe sterk familiebanden zijn. Saskia De Coster verweeft met haar sublieme, spitsvondige pen het tragische en het komische in een roman die zowel een literaire Desperate Housewives is als een Europees antwoord op ‘Vrijheid’ van Jonathan Franzen. Een magistrale kroniek van een manke familie en van deze tijd.

Saskia De Coster zit ook niet verlegen om een stunt. Om haar nieuwste roman ‘Wij en ik’ te promoten begon ze het "Project 397". Elke dag leest de schrijfster één voor uit ‘Wij en ik’, telkens met een andere achtergrond. Het is de bedoeling dat zij dit 397 dagen lang volhoudt en dat is exact evenveel als het aantal pagina's van het boek. Je kan het project volgen op haar websitewww.saskiadecoster.com .

De Nederlandse krant NRC riep vorige maand ‘Wij en ik’ uit tot boek van de week. In De Volkskrant, eveneens in Nederland, kreeg het boek vier sterren.

Praktisch

Wanneer: donderdagavond 4 april om 20 u
Waar: Letters & Co, Markt 1 in Deinze
Toegang: gratis

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio