Acht leerlingen uit Oost-Vlaamse academies geselecteerd voor de finale van Belfius Classics

Pianist Florian De Temmerman naar finale Belfius Classics

Deinze - Sinds 1965 organiseert Belfius Bank jaarlijks een prestigieuze wedstrijd voor de leerlingen van de 197 academies voor muziek en woordkunsten uit alle hoeken van het land. Dit jaar behoren niet minder dan acht leerlingen van academies uit de provincie Oost-Vlaanderen tot de finalisten. Florian De Temmerman van de Academie van Deinze is één van hen.

In totaal hadden zich zo maar eventjes 161 kandidaten uit 84 academies ingeschreven voor deze 49ste editie van Belfius Classics. Na de regionale preselecties kwamen er nog 103 kandidaten in aanmerking voor de finale, die plaatsheeft van 12 tot 22 november a.s.

Onder deze 103 finalisten waren er dit jaar maar liefst acht afkomstig van de academies van Aalst, Deinze, Gent, Gentbrugge, Sint-Niklaas en Zottegem :

  • Academie van Aalst : Liesa Van Liedekerke, voordracht;
  • Academie van Deinze : Florian De Temmerman, piano;
  • Academie van Gent : Ludovic Bataillie, viool, en Astrid Jehoul, voordracht;
  • Academie van Gentbrugge : Pankaj Van Caeneghem, gitaar;
  • Academie van Sint-Niklaas : Sarah Neirinck, viool;
  • Academie van Zottegem : Glen Brackeva en Anke Lion, voordrachtenensemble.

De finale van de wedstrijd heeft plaats in de Passage 44 te Brussel van 12 tot 22 november. Ze staat open voor het publiek en de toegang is vrij en gratis. De laureaten die een ‘Eerste Prijs’ in de wacht slepen, mogen voor het voetlicht treden in de Koninklijke Muntschouwburg ter gelegenheid van de officiële proclamatie op zaterdag 8 maart 2014.

Via deze wedstrijd wil Belfius Bank beloftevolle jongeren – die soms zeer jeugdig maar ook soms iets ouder zijn – een springplank naar een professionele loopbaan bieden. De laureaten van Belfius Classics genieten bovendien, tijdens hun hele carrière, de steun van de bank in het kader van concerten, recitals, festivals, stages, opnames enz.

Sedert 1965 hebben vele generaties jeugdig talent deelgenomen aan Belfius Classics, en zijn daarna soms aan een internationale carrière begonnen in de grootste orkesten ter wereld (Wiener Philharmoniker, London Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio-France, Berliner Philharmoniker enz.) en/of hebben zich eveneens onderscheiden tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio