Zepperen sneukelt

Zepperen sneukelt

Foto: if

Sint-Truiden - 'Sneukelen': het is een nieuw woord en wordt wellicht een trend. Met kennissen, vrienden en familie kan je zondag 23 augustus voor het eerst 'sneukelen'. Je fietst ongeveer 30 kilometer van bedrijf tot bedrijf. Op elk bedrijf krijg je ook een lekker hapje.

De Zepperse Landelijk Gilde haalde de mosterd in het Oost-Vlaamse Ertvelde, waarmee Zepperen een broedeerband heeft. Die gemeente 'sneukelt' al tien jaar.

'Sneukelen' zou best een samenvoeging kunnen zijn van de dialectwoorden: smikkelen dat staat voor 'lekker eten' en sneuken dat in onze taal 'nieuwsgierig gaan kijken' wil zeggen. Hoe ze in Oost-Vlaanderen aan dat woord geraakt zijn mag Joost weten, maar de Zepperse uitleg dekt volledig de lading van het sneukelen.

Wat houdt zo’n namiddag in feite in? 'Een sneukeltocht doe je per fiets: je rijdt van het ene bedrijf naar het andere. Overal word je met open armen ontvangen, dat wil zeggen dat je er het bedrijf mag bezoeken en dat je er iets lekkers opgediend krijgt', zegt Geert Claes, bestuurslid van de Zepperse Landelijke Gilde.

De sneukeltoer in Zepperen is ongeveer 30 kilometer lang en brengt de fietsers langs drie fruitbedrijven en één toeleveringsbedrijf. Het vertrek van de tocht is in Sint-Aloysius (Kasteelstraat 53 in Zepperen) en een appelsap moet de nodige calorieën leveren tot aan het eerste bedrijf. Daar staan koffie en appelcake op het menu. Op de volgende halteplaats wacht een ijsje met aardbeien, daarna fiets je naar een bord lekkernijen van Breughels tijd met een lekker exclusief biertje. De voorlaatste halteplaats biedt een brochette met kaas en druiven, vergezeld door een wit wijntje om tenslotte weer te arriveren in Sint-Aloysius. Daar staan er voor elke deelnemer friet en stoofvlees klaar.

Als afsluiter van de avond is er nog een optreden van de ster van Zepperen, Freddy Davis, die ook niet-deelnemers hartelijk welkom heet op zijn optreden omstreeks 19 uur.

Sneukelen is dus synoniem voor snoepen, peuzelen en smikkelen. Maar sneukelen is ook proeven van onze bedrijven. Een fietsvriendelijk parcours maakt van een sneukeltocht een gezellige gezinsactiviteit.

Wie mee wil sneukelen in Zepperen moet op voorhand inschrijven. Dat kan door 12 euro (voor de kids van -14 jaar 8 euro) te storten op 745-0036224-15 met de vermelding van het aantal deelnemers (volwassenen en kids). Voor die prijs is het bovenstaand menu het uwe. Vertrekken doe je in Sint-Aloysius (Kasteelstraat 53, Zepperen) tussen 12.00 uur en 14.00 uur op zondag 23 augustus.  Info lg.zepperen@telenet.be of 011-67.10.38

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio