Juweliers uit Zepperen nemen deel aan 'Dag van de Ambachten'

Gebroeders Punie maken bezoekers wegwijs in wereld van juwelen

De gebroeders Punie aan het werk in het atelier. Foto: Egide Lismond

Sint-Truiden - Dimitri en Geoffrey Punie tonen zondag 6 februari op de 'Dag van de Ambachten' hoe een juweel wordt gemaakt.

Dimitri en Geoffrey Punie zijn edelsmeden in de brede zin van het woord. Zij starten met een edelmetaal als stof en eindigen met een juweel als afgewerkt product: ontwerpen, goud legeren, smelten, lamineren, bewerken, vijlen, schuren en als laatste polijsten. Aansluitend verzorgen zij ook het zetwerk van edelstenen en het graveren en ciseleren van edelmetaal.

De gebroeders Punie waren niet voorbestemd om goudsmeden te worden. De keuze voor het beroep was toeval. 'We waren in het Technicum in Antwerpen op bezoek. Daar werden we zo getroffen door de vakkundigheid en de creativiteit van edelsmeden dat we besloten een opleiding te volgen in de school. Het is de combinatie van techniek en creativiteit die ons aantrok. Na onze opleiding  vestigden we ons in ons geboortedorp. In ons atelier ontwerpen we juwelen die niet in de handel te vinden zijn. We ontwerpen zelf onze juwelen. Dat gebeurt op vraag en volgens de smaak van de klant. Onze juwelen zijn geen massaproducten', vertelt Dimitri.

Demonstratie

Op de 'Dag van de Ambachten' demonstreren de gebroeders Punie het volledige productieproces van een handgemaakte gouden ring. Gedurende een half uur tonen ze u de verschillende basisstappen van de ambachtelijke goudsmederij.

Adres: Stokstraat, 30. Openingsuren: 10 uur tot 17 uur, tel: 011-68.85.49 of fam.punie@telenet.be

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio