Uitbreiding van kerkhoven in deelgemeenten

Aantal crematies stijgt spectaculair

Er komen meer columbaria, zoals op het hoofdkerkhof Foto: Egide Lismond

Sint-Truiden - De voorbije 15 jaar steeg het aantal crematies spectaculair. Het stadsbestuur ruimt op diverse kerkhoven grafstenen op en kerkhoven in deelgemeenten worden uitgebreid. Dat deelde schepen Filip Moers (SP.A) mee.

Meer dan 10 jaar geleden koos slechts een kwart voor crematie. In 2011 is dat aantal gestegen naar de helft. Omwille van deze tendens zal minder begraafruimte moeten voorzien worden en zal er meer moeten geïnvesteerd worden in columbaria. In 2011 waren er 420 overlijdens: 217 werden begraven (51,6 procent) en 203 gecremeerd (48,4 procent).

De verhouding crematies in het centrum ten opzichte van de deelgemeenten is 53 procent tegen 47 procent.
 
Opruiming van grafstenen
 
Sint-Truiden telt in totaal 22 begraafplaatsen. Op 17 ervan worden regelmatig begravingen uitgevoerd. Omdat het stadsbestuur het belangrijk vindt dat de Sint-Truidense inwoners begraven kunnen worden in hun eigen omgeving, worden er regelmatig graven opgeruimd, zodat er weer plaats vrijkomt voor nieuwe begravingen. Daarom werd beslist om in totaal 229 grafstenen op diverse kerkhoven op te ruimen. Het betreft meestal oude en kapotte grafstenen waarvan de concessie verlopen is. 
 
Uitbreiding
 
Toch biedt de opruiming op sommige kerkhoven onvoldoende mogelijkheden op lange termijn en worden sommige begraafplaatsen uitgebreid. Er zijn uitbreidingen voor de kerkhoven in Zepperen, Velm en Ordingen. In Brustem is een uitbreiding aan het huidig kerkhof niet mogelijk. De voorkeur gaat er uit naar een nieuwe begraafplaats die komt tussen de Lenaertstraat, de Tomstrraat en de Geelstraat. 
 
In het ‘Dorpengeheel Engelmanshoven, Groot-Gelmen en Gelinden’ werd een aanzienlijke uitbreiding in Engelmanshoven en een beperkte uitbreiding in Groot-Gelmen vastgelegd.
 
Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio