Erfgoed publiceert boek over verleden van Haspengouw

Onderzoeksgids voor Truiens verleden

Auteur Rombout Nijssen, rijksarchivaris Hasselt Foto: IF

Sint-Truiden - Wie onderzoek wil doen naar de geschiedenis van Bilzen, Borgloon, Sint-Truiden en Tongeren kan vanaf nu gebruik maken van een gloednieuwe onderzoeksgids met concrete en gebruiksklare onderzoekstips. Eén van de hoofdstukken behandelt de geschiedenis van Sint-Truiden tot 1796.

Erfgoed Haspengouw wil hiermee historisch onderzoek over de rijke geschiedenis van de regio stimuleren. Er worden praktische infoavonden georganiseerd en Ergoed Haspengouw wil studenten bovendien via 10 beurzen van 300 euro aanmoedigen om met deze gids aan de slag te gaan.

Ancien Regime

In Limburgs Haspengouw waren er in het ancien régime vier steden: Bilzen, Borgloon, Sint-Truiden en Tongeren. In de geschiedenis van deze vier steden zijn nog veel onderwerpen niet onderzocht, terwijl hiervoor toch goed geïnventariseerde en vlot toegankelijke archieven bestaan.

Hoe zat het bijvoorbeeld met onze rechtspraak in het ancien régime? Wie mocht waar recht spreken en in welke materie? Welk strafbeleid hanteerden onze rechtbanken en hoe gebeurde de ordehandhaving? Hoe groot was een gemiddeld achttiende-eeuws Haspengouws gezin? En bestonden er toen al ‘nieuw samengestelde gezinnen’?

Het antwoord op deze vragen vind je in de archieven uit het zuiden van Limburg. Deze archieven zijn beschikbaar voor iedereen.

Vier steden

De onderzoeksgids is handig opgebouwd en bevat voor elk van de vier steden in Haspengouw een kort historisch overzicht, een kritisch overzicht van de historische bibliografie, directe verwijzingen naar de beschikbare archieven, gegevens van archiefinstellingen en concrete onderzoekstips.

Infoavonden

Om de geïnteresseerden wegwijs te maken in de aanpak van zo’n onderzoek, worden in het najaar een aantal praktische infoavonden georganiseerd.

De onderzoeksgids is uitgegeven door Erfgoedcel Haspengouw in samenwerking met het Rijksarchief te Hasselt.

Vanaf donderdag 13 juni kan je de onderzoeksgids gratis downloaden via www.erfgoedhaspengouw.be. Voor een ingebonden exemplaar van de onderzoeksgids betaal je 5 euro exclusief verzendingskosten. Info: info@erfgoedhaspengouw.be of Lieve Opsteyn, 0498-93.91.36.

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio