Overvolle agenda en hete hangijzers als ingrediënten

Raadszitting wordt wellicht geanimeerd spektakel

Raadszitting wordt wellicht geanimeerd spektakel

Burgemeester Veerle Heeren staat voor een moeilijke opdracht. Foto: Egide Lismond

Sint-Truiden - De raadszitting van vanavond 25 februari dreigt een geanimeerde aangelegenheid te worden.

De agenda zit met maar liefst 62 punten overvol. Hoofdgerechten zijn een nieuw huishoudelijk reglement voor de werking van de gemeenteraad en schepencollege, het aanstellen van een veertigtal afgevaardigden voor verschillende vzw’s en intercommunales en een belangrijk dossier ruimtelijke ordening (Brustempoortbuiting). Als achterafje komt er nog eens de volledige begroting en de herinrichting van de markt en kermissen bij.

‘De absurde agenda is niets anders dan een krampachtige poging om de controlerende taak van pers en oppositie te bemoeilijken’, zeggen Filip Moers en Gert Stas van de SP.A. De SP.A heeft ook een hele reeks opmerkingen bij de het boycotten van het inzagerecht van de oppositie. ‘Een marathonzitting moet een grondig debat verhinderen’, klinkt het bij de SP.A. De partij dient ook klacht in tegen de overbelasting en vraagt een aparte gemeenteraad voor de begroting.

Ook uit andere hoeken rijzen vragen bij de diverse agendapunten. De buurtbewoners van de Kleine Luikersteenweg en van de Dellingweide wilden meer inspraak bij de definitieve plannen.

Ook de adviesraden zijn mistevreden. ‘De jeugdraad, cultuurraad, sportraad, andersvalidenraad, gezinsraad, seniorenraad en de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking zijn niet geraadpleegd bij de opstelling van het budget 2013’, zegt Koen Salmon van de Jeugdraad.

Naast bewoners van de Brustempoortbuiting zullen ook leden van de diverse raden aanwezig zijn op de zitting. Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) staat voor een zware opdracht om de gemoederen te bedaren.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio