Vijf bedrijven namen deel aan proefproject

Werknemers fietsen zich fit

Werknemers fietsen zich fit

Foto: if

Sint-Truiden - Fietsen van en naar het werk is gezond. Dat bewezen werknemers van vijf Truiense bedrijven. Ze namen deel aan een test van de stad en de resultaten zijn nu bekend.

‘De resultaten spreken voor zich: na vijf tot zes weken fietsen is de fitheid verbeterd met respectievelijk 16 procent, 12 procent en 6 procent. Personen die voor het project niet regelmatig fietsten, verminderden hun body mass index (6 procent) en buikomtrek (12 procent). Personen die voor het project al veel fietsten boekten ook nog vooruitgang (respectievelijk 3 procent en 5 procent). Ook de vermoeidheidstolerantie verbeterde. Hier zagen we de grootste verbetering bij de eerste groep (15 procent), met daarna de fysiek actieveren (8 procent), maar ook de gebruikers van een elektrische fiets behaalden nog een verbetering van 4 procent’, zegt schepen van lokaal gezondheidsbeleid Carl Nijssens (CD&V).

Vijf bedrijven

Werknemers van Veiling Haspengouw (VH), Belgische Fruitveiling (BFV), Tenneco, Callexcell en Punch Powertrain gingen in op het aanbod om gedurende één maand met de fiets van en naar het werk te gaan. ‘Met het project wilden we het woon-werkverkeer van het personeel van een aantal ondernemingen in Sint-Truiden duurzamer laten verlopen’, zegt schepen van mobiliteit Bert Stippelmans (CD&V).

Fitheidstest

Net voor de start van het project werden alle deelnemers onderworpen aan een fitheidstest in het Huis voor Chronische Zorg en indien nodig eerst doorverwezen naar hun behandelende huisarts. Na afloop werden de deelnemers opnieuw getest.

Elektrische fiets

Er werd een onderscheid gemaakt tussen drie categorieën: personen die op voorhand alregelmatig fietsten, personen die op voorhand niet fietsten en personen die met een elektrische fiets van start gingen.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio