Glaskoker verbindt serviceflats met rusthuis

De nieuwe glazen verbindingsgang tussen het rusthuis en de serviceflats is ook een beetje symbolisch. Foto: ema

Retie - In het kloosterdomein van Retie is symbolisch een glazen verbindingsgang geopend. De glaskoker maakt letterlijk en figuurlijk de verbinding tussen de serviceflats en het rusthuis.

In de tuin van het oude Sint-Annadalklooster in Retie is vandaag een grote seniorencampus ingericht. Behalve een modern woonzorgcentrum met 85 kamers bevat de campus ook 24 serviceflats: kleine woningen, met een keukentje, een berging, een woonkamer, een slaapkamer en een aangepaste badkamer, bedoeld voor zelfredzame senioren. In geval van nood hoeven ze maar op een knop te drukken, waarna er meteen een professionele hulpverlener komt toegesneld vanuit het aanpalende rusthuis.

“Voortaan zijn de flatjes en het woonzorgcentrum fysiek met elkaar verbonden door een glazen gang”, zegt OCMW-voorzitter Margriet Blockx (NR). “Zo kan de verpleegkundige bij een noodoproep nu droog en veilig de oversteek maken naar het flatje, waar iemand in nood verkeert.”

Toch geldt er geen eenrichtingsverkeer in de nieuwe glazen gang. “Omgekeerd kunnen ook de bewoners van de serviceflats nu droog en warm naar de cafetaria van WZC Annadal wandelen”, zegt burgemeester Patrick Geuens (NR). "Op die manier verlagen we voor hen ook de drempel naar het woonzorgcentrum, wanneer ze later nog meer hulpbehoevend zouden worden en willen verhuizen naar het rusthuis.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio