Personeel asielcentrum voert protest op met 24-urenstaking

Personeel asielcentrum voert protest op met 24-urenstaking

Een delegatie uit Arendonk trok gistermorgen naar het asielcentrum van Broechem, om daar samen met de lokale collega's te demonstreren. Foto: Sylvain Liekens

Arendonk - De werknemers van het asielcentrum in Arendonk legden gistermorgen om 9u het werk neer. Met een 24-urenstaking protesteren ze tegen het besparingsplan van de Vlaamse regering.

Tien dagen geleden hielden de werknemers in Arendonk het nog bij een sobere stiptheidsactie, waarbij ze tussen 9u en 10u gedurende één enkel uurtje de armen kruisten. Nu wordt het protest danig opgevoerd en duurt de werkonderbreking maar liefst 24 keer zo lang: een hele dag en een hele nacht. “Om te laten zien dat we het menen”, zegt Agnes Aerts van de vakbond ACOD.

Wat het personeel vooral dwarszit, is dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) de avond- en weekendpermanentie in het centrum wil uitbesteden aan privébewakers. “Wij willen geen vreemde bodyguards aan de poort”, zegt Aerts. “Zoiets is voor niemand goed. Niet voor onszelf, want dit gaat vast opnieuw banen kosten, maar ook niet voor de asielzoekers. Voor hen zijn wij geen bewakers, maar begeleiders. We zijn hun steun en toeverlaat. Zij kennen ons en wij kennen hen.”

Het personeel vreest dat een veiligheidsagent in een uniform nodeloos angst en paniek opwekt bij de kandidaat-vluchtelingen, die vaak uit een land van oorlog en terreur komen. “Dat de regering 20 miljoen wil besparen op het budget van Fedasil, kunnen we nog begrijpen, . Dat is nu eenmaal de economische realiteit vandaag, maar de besparingen mogen niet ten koste gaan van het personeel, de bewoners en de kwaliteit van onze opvang.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio