Gemeenteraad zegt neen tegen referendum over grillie

Gemeenteraad zegt neen tegen referendum over grillie

Foto: ema

Arendonk - Het gemeentebestuur van Arendonk wil zelf geen nieuw referendum organiseren over de befaamde grillie, het beschermde hek rond de kerk. Dat besliste de gemeenteraad.

Met een hoogdringend extra agendapunt dienden Benny Maes (A+) en Gunther Hendrickx (sp.a) maandagavond een aanvraag in voor een nieuwe volksraadpleging over de grillie. “Moet de gemeente Arendonk de opheffing van bescherming vragen van het hekwerk rond de Onze Lieve Vrouwekerk? Ja of neen?” Zo luidde hun nieuwe hamvraag.

Eerder verzamelden ze al drieduizend handtekeningen voor een volksraadpleging met een (meer eenvoudige) vraagstelling: “Moet het kerkhek worden teruggeplaatst? Ja of neen?” De Vlaamse Adviescommissie voor Volksraadplegingen oordeelde echter dat die vraag “niet van gemeentelijk belang is” omdat het hek een beschermd monument is en daarom tot de bevoegdheid van de Vlaamse overheid behoort.

Indien de twee grilliestrijders toch nog een referendum wensen, moeten ze opnieuw op handtekeningenjacht. "Of we dat ook gaan doen, weten we nog niet", zeggen ze.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio