Na stadsdicher nu ook eerste 'dorpsdichter' in Kempen

Na stadsdicher nu ook eerste 'dorpsdichter' in Kempen

Niet toevallig leest dorpsdichter Rik Deweerdt, in het dorp vooral bekend als cartoonist van De Snutentrekker, zijn eerste gedicht 'Onze bibliotheek' voor in de gemeentelijke bib. Foto: ema

Ravels - In navolging van steden als Gent en Antwerpen, die al langer een officiële stadsdichter hebben, heeft nu ook het Kempense plattelandsdorp Ravels een eigen poëet aangesteld: een 'dorpsdichter', de eerste in de regio.

“Waarom zouden wij in Ravels geen eigen dorpsdichter aan het werk zetten? Wij zijn een landelijke en bruisende gemeente die bijzonder inspirerend kan werken voor creatieve mensen”, zei de 25-jarige partijvoorzitter Nic Andriessen (CD&V) begin vorig jaar op de gemeenteraad in Ravels, waarna het schepencollege meteen een vacature uitschreef. Intussen stelden twee lokale inwoners zich kandidaat. Op basis van een proefgedicht kiest de cultuurraad nu voor Rik Deweerdt (73), gepensioneerd leraar Latijn-Grieks en geboren en getogen onder de molen van deelgemeente Weelde. In het dorp is Rik I vooral bekend als cartoonist van De Snutentrekker, een lokaal magazine dat jaarlijks wordt uitgegeven aan de vooravond van de Kindercarnavalsstoet van Weelde.

Behalve plezante tekeningen en tekstballonnen mag de cartoonist van De Snutentrekker de komende twee jaar nu ook ‘serieuze zaken’ maken voor zijn dorpsgenoten, puur voor de eer overigens, want de job van dorpsdichter is onbezoldigd. “Ik schrijf al meer dan vijftig jaar gedichten”, zegt hij.

Met de aanstelling van een officiële dorpsdichter hoopt de gemeente haar inwoners op een laagdrempelige en toegankelijke manier te laten genieten van cultuur. “De dorpsdichter wordt een soort van ambassadeur van ons dorp, zij het met poëzie”, zegt initiatiefnemer Nic Andriessen.

Ook burgemeester Walter Luyten (CD&V) is trots op zijn eerste dorpsdichter. “Een dorp is niet minder dan een stad”, zegt de Ravelse burgervader, die de lokale verzen van Rik I ook zeker wil verspreiden via de gemeentelijke website en de huis-aan-huisbladen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio