Nieuwe Retiese Markt "dubbel zo mooi als die van Turnhout en Geel"

© ema

© ema

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ons nieuwe dorpscentrum wordt iets unieks, met het mooiste marktplein van de hele Kempen.” Dat zeggen de inwoners van Retie die hebben meegeholpen aan het ontwerp van de nieuwe Markt. De geraamde kostprijs is navenant: 3,7 miljoen euro.

Eddy Meulemans

Wat de scheve toren is voor Pisa, is de lindeboom voor Retie. De eeuwenoude linde is het gezicht van het 'lindedorp'. De boom is 700 jaar oud, heeft een stamomtrek van 3,8 meter en een kruindoorsnede van 12 meter. Het prachtige natuurmonument wordt vandaag helaas versmacht door vele duizenden auto’s en vrachtwagens die er dagelijks langs razen, maar daar komt een einde aan. Nu Retie een volwaardige randweg heeft, wil het gemeentebestuur ook alle centrumstraten binnen de ring vernieuwen. De nieuwe Markt wordt het sluitstuk van het masterplan.

“De lindeboom krijgt een prominente plaats op ons vernieuwde marktplein. De linde is onze dorpsmascotte”, zegt schepen van Openbare Werken Luc Janssens (Nieuw Retie). Het ontwerp is intussen klaar. Behalve politici hebben ook tal van specialisten, middenstanders en gewone inwoners eraan meegewerkt. Het resultaat is een marktplein van de toekomst, maar tegelijk ook een juweeltje. De plannen worden vandaag ter goedkeuring voorgelegd aan het publiek en nadien aan de gemeenteraad, die het laatste woord heeft.

Leo Segers (60), Retienaar in hart en nieren en al 40 jaar zaakvoerder van Interieur Segers, hielp mee aan het ontwerp: als expert én als geïnteresseerde burger. “Mooie interieurs maken is mijn job, maar als Retienaar wil ik ook graag dat mijn eigen dorp mooi is ingericht”, zegt hij. “Over het uiteindelijke resultaat ben ik zelf heel tevreden. De Grote Markt van Turnhout krijgt van mij 4 op 10. En Geel? 5 op 10. Maar die van ons? Die verdient minstens 8 op 10.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus