Incidenten in stembureaus: verdacht wit poeder, voorzitter aangevallen en clown als bijzitter

Incidenten in stembureaus: verdacht wit poeder, voorzitter aangevallen en clown als bijzitter

Foto: Google Maps/Paul Darragas

Schaarbeek / Meise / Tienen / Maasmechelen / Herstappe / Hamme / Denderleeuw / Oudenaarde - Op meerdere plaatsen in ons land hebben zich zondagmorgen incidenten voorgedaan in de stembureaus. Zo moest een Gentse basisschool hermetisch afgesloten worden na de vondst van een verdacht wit poeder. In Denderleeuw kreeg een voorzitter van een stembureau het aan de stok met een koppel.

In stembureau 10 in sportzaal Ottoy in Denderleeuw kreeg een voorzitter het aan de stok met een man. De persoon in kwestie sprak de voorzitter en bijzitters in het Frans aan, en wou ook zelf in die taal worden aangesproken. 

Vervolgens kroop hij in hetzelfde stemhokje als zijn vriendin, die aan het stemmen was. Er ontstond even tumult toen de voorzitter hen erop wees dat dat niet mocht en de stem daardoor ongeldig was. 

Uiteindelijk werd de politie er zelfs bij gehaald. "Iemand die in de buurt het verkeer aan het regelen was, was snel ter plaatse en kon tussenbeide komen", zegt commissaris van de politiezone Denderleeuw-Haaltert Wim Van Vaerenbergh. De twee personen zouden meegenomen zijn door de politie. 

Ook elders incidenten 

Ook elders deden zich zondagmorgen incidenten voor. Zo blokkeerde een boze rolstoelgebruiker een ontoegankelijk stemlokaal in Ename. De man weigerde te stemmen omdat hij door een hoge drempel niet in het stembureau geraakte. 

In het cultureel centrum van Eisden, een deelgemeente van Maasmechelen, diende een bijzitter zich aan als clown. De voorzitter van het stembureau kon er niet om lachen en liet de man meteen beschikken.

In Tienen is een negentigjarige dame zwaar ten val gekomen bij het verlaten van het kiesbureau van het Klein College in de Rijschoolstraat. Vermoedelijk heeft ze daarbij haar heup gebroken. De hulpdiensten brachten het slachtoffer over naar het ziekenhuis. 

Door een misverstand in de sporthal Meulebroek in Hamme zijn een heleboel bewoners naar huis gegaan met de verkeerde identiteitskaart. Hoe de fout kon gebeuren, is nog niet duidelijk. De getroffen mensen kunnen hun identiteitskaart inmiddels ophalen bij de politiezone van Hamme/Waasmunster. 

In Meise stelde een vrouw, die net haar burgerplicht had vervuld, vast dat onbekenden in de korte periode dat ze in het stemhok stond, hadden ingebroken in haar wagen. Ze verdwenen onder meer met een lederen jas. Ondanks het vele volk dat op de been was, heeft niemand iets gezien. 

In de Brusselse gemeente Schaarbeek is een kiezer administratief aangehouden door de politie, omdat hij overlast veroorzaakte in het stembureau Roodebeek. "De man wilde maar niet stoppen met schreeuwen", meldt de politiezone Brussel Noord.

Verdacht wit poeder 

Bij het tellen van de stembrieven is in een kiesbureau in Gent een verdacht wit poeder gevonden. Het gebouw is hermetisch afgesloten, waardoor zeven tellers het gebouw voorlopig niet mogen verlaten. Dat zegt de politie, die samen met de civiele bescherming ter plaatse is. 

LEES OOK. Wit poeder gevonden in Gents kiesbureau: basisschool hermetisch afgesloten

Vechtpartij met gewezen burgemeester

Serge Louwet, de gewezen burgemeester van Herstappe, is zaterdag slaags geraakt met de man van de OCMW-voorzitster. De twee kwamen allebei in een gracht terecht. Twee andere personen konden de amokmakers van elkaar scheiden 

Na het incident trokken beide heren naar een arts om eventuele kwetsuren te laten vaststellen. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees