Van oud naar nieuw

Rustoord Sint-Isabella opvallendste nieuwkomer in vernieuwde Vrijheid

Arendonk - Voor onze wekelijkse rubriek ‘Van oud naar nieuw’ gaan we vandaag van de grond. Vanuit de klokkentoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Arendonk krijg je een prachtig uitzicht op de Vrijheid van vroeger en nu.

Op de oude zwart-witfoto zie je onder meer nog het beschermde hekwerk aan de ingang van het park Deroissart, alsook de huishoudschool en café Bonten Os, die intussen de baan ruimden voor een bankkantoor en café De Met. Maar de opvallendste verandering bevindt zich helemaal achteraan op de foto, aan de horizon.

Het rustoord wordt in de volksmond in Arendonk wel eens het ouwmannekeshuis genoemd. Welnu, oorspronkelijk was het ook echt een huis voor oude mannen. Een bejaarde vrouw kon zich destijds nog nuttig maken door zichzelf tegen kost en inwoning te verhuren als hulp in het huishouden in een jong gezin, vooral om er te koken en op de kinderen te passen. Maar een oude versleten man? Daar kon je vroeger geen klos meer mee doen. Zijn laatste bestemming op de Arendonkse aardkorst was... het ouwmannekeshuis, waar hij - op de koop toe - verpleegd werd door de nonnen.

Het ‘godsgasthuis van de zusters van Deftingen’ werd in 1962 gesloopt en maakte plaats voor de huidige gebouwen van het OCMW-rusthuis Sint-Isabella.

(Foto www.brandweerarendonk.be)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio