Arendonkse ex-cafébaas wint Ironman van Japan

Nachtraaf wordt 'triatleet puur natuur': Dirk Baelus loopt op rijst en zeewier

Arendonk - Tot drie jaar geleden was Dirk Baelus (30) nog een zware roker en runde hij een nachtcafé in Arendonk. Vandaag wint hij de Ironman van Japan. Op rijst, zeewier en Japanse thee dan nog, want Dirk is 'puur natuur'.

Een pakje sigaretten per dag rookte Dirk Baelus in zijn vorig leven, toen hij nog kroegbaas was van café 't Verdiep in Arendonk. Roken en bier drinken waren de enige sporten die hij actief beoefende, tot hij op een zotte morgen een toogweddenschap afsloot en ging trainen voor een kwarttriatlon. Zijn nieuwe sport bleek hem zo goed te bevallen dat hij zijn café sloot, een parttime job zocht en zich maniakaal begon toe te leggen op de triatlonsport: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en daarna nog eens 42 kilometer lopen.

'Over twee jaar wil ik me kwalificeren voor de Ironman van Hawaï, de moeder van alle triatlons en de zwaarste ter wereld', verkondigde hij toen. Vandaag gaat zijn droom in vervulling, want in Nagasaki won hij afgelopen weekend de Ironman van Japan in de leeftijdscategorie van de 30- tot 34-jarigen. Van alle 1.062 deelnemers kwam hij als 17de over de streep, in 9 uur en 35 minuten, en verzekerde zich zo van een ticket voor Hawaï later dit jaar.

In Hawaï zal Dirk wellicht de enige atleet zijn die zonder suikers in zijn tank aan de start komt, want van sportdrank, energierepen en powergels moet hij niets weten. De Arendonkse ex-cafébaas zweert bij macrobiotische voeding. Zo eet hij geen zuivel, geen vlees en geen geraffineerde suiker. 'Suikers zijn vergif', zegt hij. 'Wat ik dan wel eet onderweg? Rijstballen en een zelfgemaakte snack van bruine rijst, sesam en zeewier. In mijn drinkbus doe ik een Japanse thee, vermengd met gerstmoutstroop.'

In de Ironman van Japan kreeg hij nochtans twee keer een bekertje sportdrank in zijn handen gestopt in de bevoorradingspost. 'Ik heb het bekertje over mijn kop gekapt en mijn mond goed dicht gehouden, om zeker geen suiker binnen te krijgen. (lacht) Wel verfrissend, zo'n sportdrankje.'

Met zijn prestatie wil de Kempense ex-cafébaas aantonen dat topsport perfect te combineren is met een macrobiotische leefwijze. 'Ik ben puur natuur', zegt Dirk, die de jongste drie jaar geen enkele keer meer ziek was.

Toch is gezonde voeding alleen niet genoeg. IJzeren vechtlust is onontbeerlijk in de Ironman. Zo legt Dirk zichzelf een Spartaans trainingsritme op. In de voorbereiding op Japan maalde hij elke week een duizelingwekkend aantal trainingskilometers af: 20 kilometer zwemmen per week, 500 kilometer fietsen en 80 kilometer lopen.

'Wat een triatleet gemeen heeft met een cafébaas? Uithoudingsvermogen. Ook in mijn café moest ik meermaals op mijn tanden bijten om de ochtend te halen.' 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio