Eddy Merckx stuurt zijn kat naar inhuldiging standbeeld Rik Van Steenbergen

Eddy Merckx stuurt zijn kat naar inhuldiging standbeeld Rik Van Steenbergen

Foto: Eddy Meulemans

Arendonk - Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek ‘Arendonk 10 jaar in het nieuws’ brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 2000-2010.

Vandaag: oktober 2004. Op het plein De Wissel in Arendonk wordt het standbeeld van de overleden wielerlegende Rik Van Steenbergen onthuld. Op de plechtigheid zijn veel bekende renners aanwezig, onder wie Rik Van Looy, Patrick Sercu en Jan Janssen. Alleen Eddy Merckx stuurt zijn kat.

‘De Kannibaal zit nog in de Verenigde Staten. Hij geraakte niet tijdig hier’, zegt schepen Wim Hendrickx (SP.A) in Het Nieuwsblad van 11 oktober 2004.

Provinciegouverneur Camille Paulus noemt Grote Rik een ‘groot kampioen die nooit rustte, die zomer én winter koerste’.

Onder de genodigden bevinden zich ook heel wat voormalige wielerkampioenen. Zelfs de Nederlander Jan Janssen (64), die in 1968 de Ronde van Frankrijk won, offert zijn zondag op voor Rik I. ‘Ik heb Rik gekend als mijn eigen broer’, zegt Janssen. ‘Op de fiets was hij ongenaakbaar. Anders word je geen driemaal wereldkampioen. Buiten de koers was hij gewoon een fantastische man met veel humor. Meer dan eens gingen we samen pinten drinken in Antwerpen.’

Ook zijn opvolger Rik Van Looy (70), beter bekend als Rik II, brengt hulde aan zijn overleden streekgenoot. ‘Voordat ik zelf koerste, was Grote Rik mijn grote idool. Later zijn we concurrenten geworden. En nog later waren we de beste kameraden. Met Rik was het altijd lachen geblazen.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio