VIDEO: Inhuldiging oud-burgemeester Jan Van Poppel herleeft op YouTube

VIDEO: Inhuldiging oud-burgemeester Jan Van Poppel herleeft op YouTube

Sigarenmaker en duivenmelker Jan Van Poppel werd in 1948 officieel ingehaald als burgemeester van Arendonk. Foto: ema

Arendonk - Op het internet duikt vandaag een vergeten videotape uit 1948 op over de inhuldiging van de toenmalige burgemeester van Arendonk. Sigarenmaker en duivenmelker Jan Van Poppel werd toen als een held ingehaald in het dorp.

‘Ik heb de tape gevonden toen ik in onze archiefkasten aan het rommelen was’, zegt Bart Vosters, ex-schepen en huidig voorzitter van heemkring Als Ice Can. ‘Omdat ik zelf ook benieuwd was naar de inhoud van de video, heb ik hem maar snel gedigitaliseerd en gedeeld via Facebook.’

Voordat het filmpje werd opgeladen op YouTube, werd de opname nog voorzien van een nieuwe geluidsband. De tekst werd ingesproken door Louis Blockx, gewezen directeur van gemeenteschool Sint-Jan. In keurig verzorgd Nederlands, afgewisseld met enkele typisch Arendonkse uitdrukkingen, geeft de gepensioneerde onderwijzer deskundige commentaar bij de beelden.

Aan de stoet namen zowat alle naoorlogse Arendonkse verenigingen deel, van de lokale voetbalclub tot de duivenmelkers, de hondenclub en de wielertoeristen van de Wippelberg. Jan Van Poppel was een christen-democraat van zijn tijd. Gedurende een kwarteeuw was hij onafgebroken burgemeester van Arendonk, van net voor de Tweede Wereldoorlog tot 1964.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio