Film over moorden van Beernem deels opgenomen in het Meetjesland

Zaak: De Zutter’ in de cinema

Regisseur Katrien Ryserhove (uiterst rechts) met haar Knesselaars team. Foto: Erwin Mynsberghe

Maldegem / Aalter / Knesselare - Katrien Ryserhove heeft haar film ‘Zaak: De Zutter’ ingeblikt over de mysterieuze moorden van Beernem uit de eerste helft van de twintigste eeuw. De film gaat in première op 20 april en werd deels opgenomen in het Meetjesland.

We treffen een gelukkige regisseur aan wanneer we Katrien Ryserhove interviewen over het maken van haar langspeelfilm de ‘Zaak: De Zutter’. “Er overheerst een gevoel van dankbaarheid en trots”, beaamt ze. “Het is een film gedraaid zonder subsidies van het Vlaams Audiovisueel Fonds , maar wel van de gemeente Beernem. De film is ook gemaakt met een lowlowlow budget van zo'n 300.000 euro, maar met de inzet van meer dan 200 medewerkers en dankzij de Tax Shelter. Ik heb tijdens het maken van de film geleerd dat mensen veel voor een ander willen doen en dat je met heel weinig middelen veel kunt bereiken als iedereen voor het ‘doel’ werkt en niet voor ‘zichzelf’. Ik ben ook heel trots over het resultaat, het is driemaal beter dan verwacht.”

‘Zaak: De Zutter’ gaat over de mysterieuze en onopgeloste moorden die tussen 1915 en 1944 de streek van Beernem beroerden want er was een (onbewezen) vermoeden dat de feiten met elkaar verband hielden. Brengt de film opheldering? “Natuurlijk niet, enkel mijn visie op de moord op Hector De Zutter krijg je in de film te zien. Hector De Zutter werd in Beernem in 1926 vermoord en de film vertelt het verhaal van zijn lievelingszus, Julienne De Zutter, die verbeten en gedreven gerechtigheid zoekt.”

De opnames vonden niet enkel in Beernem plaats. Er werd ook gedraaid in Aalter, Knesselare, Oostveld, Ruiselede, Doomkerke, Wingene, Vivenkapelle, Brugge, Gent , Lissewege, Houtave, Merendree, Poeke, Oudenaarde en Maldegem. “Ik hoop dat het Beernems taboe over de moord doorbroken wordt, maar dat is al geleidelijk aan gebeurd door de opnames . Daarnaast wil ik dat de mensen door de film interesse krijgen om de streek te verkennen en dat sommige medewerkers nieuwe aanbiedingen krijgen. Ik hoop ook dat ik een vervolg kan maken”, besluit Katrien.

De film ‘Zaak: De Zutter’ gaat op 20 april in Kinepolis in première. Bekijk de trailer op https://vimeo.com/157739314.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio