Leerlingen maken kennis met oorlogsverleden

Foto: Nele Desimpelaere

Knesselare - In het kader van 11 november kwamen de kinderen van het 4de en 5de leerjaar uit de Bijenkorf Sleidinge en het Leerhuis Vinderhoute naar Ursel om er de site van het WOII-vliegveld te bezoeken.

De ontvangst van de 80 kinderen gebeurde door Nele Desimpelaere van de Cultuurdienst van Knesselare de lokale Vliegclub Ursel. Daar werd de groep in twee gedeeld om afwisselend uitleg te krijgen over (sport)vliegen en over het B-67 vliegveld van Ursel.

De uitleg over het vlieggebeuren werd gegeven door de voorzitter van Vliegclub Ursel, Jo Van de Woestijne. De werkgroep B-67, onder leiding van Kurt Plyson, nam de uitleg over het oorlogsvliegveld voor z'n rekening. 'Na de twee uiteenzettingen stapten de kinderen samen naar de site waar ooit het eerste vliegveld van Ursel lag, door het Koningsbos richting Wessegem', vertelt Nele Desimpelaere. 'Hoewel het vliegveld al in de jaren 1950 werd uitgebroken, kan je nog steeds blusputten, nissen, taxibanen en funderingen van gebouwen terugvinden. Een overgebleven stuk landingsbaan, aangelegd in 1941 door de Duitse Luftwaffe, was het eindpunt van de leerrijke voormiddag met het accent op de WOII-geschiedenis.'

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio