Toneelkring Het Spel viert twee keer

The Battle: de scouts zijn op kamp, maar een groep van de chiro komt aan op dezelfde plaats. Foto: Het Spel

Oud-Heverlee - Toneelkring Het Spel bestaat 40 jaar en sluit dat feestjaar af met voorstellingen tijdens de twee volgende weekends. Op zaterdag 16 en zondag 17 maart brengen de jongeren van Het Spelleke twee toneelstukken van eigen huis. Een week later kan je Marie Claire Goossens en Vincent Mertens aan het werk zien in Het Hemelbed van Jan de Hartog.

De jongeren van Het Spelleke spelen eerst The Battle van Philippe Decoster. De scouts zijn op kamp, maar een groep van de chiro komt aan op dezelfde plaats: een vergissing van locatie? Wie mag blijven en wie moet weg? De oplossing: een spelletje tussen de twee groepen moet uitmaken wie mag blijven.

Daarna volgt The story of ... van Bea Augustyns. Een meisje wordt gepest op school. Ze heeft een chatvriend waarmee ze daarover praat. De chatvriend en zij gebruiken allebei een andere naam (Robin en Batman). Hierdoor weten ze niet dat ze eigenlijk de pester en de gepeste zijn en dat ze buiten de school eigenlijk best wel met elkaar kunnen opschieten. De pester heeft regelmatig problemen thuis omdat hij slechte resultaten haalt op school. Na een zoveelste incident zoeken ze troost bij mekaar. Als ze elkaar ontmoeten, ontdekken ze wie achter de chatberichten zit.

Het Hemelbed

Een week later brengt Het Spel een stuk van Jan de Hartog in een regie van Chris Mazarese. Het Hemelbed is het levensverhaal van een echtpaar. Het verhaal begint met de bruiloft en laat alle ups en downs zien in hun huwelijk. De eerste nacht samen, het eerste kind, de eerste relatiecrisis en het wonder van het samen oud worden.

Het stuk dateert uit 1942 en is gesitueerd in 1911. “We hebben het een opfrisbeurt gegeven door het te hertalen naar vandaag”, zegt Marie Claire Goossens. “Het blijft weliswaar het verhaal van een huwelijk in zes taferelen, te beginnen met de huwelijksnacht. Bovenop hebben we een concept gemaakt waar het (hemel)bed het enige decorstuk is, waarrond we het publiek in een nauwe cirkel zullen plaatsen. Dat maakt dat de toeschouwer op twee meter van dat bed zit en bij wijze van spreken in de intimiteit van het spel komt te zitten. Alles gebeurt in, op, onder, boven en naast het bed en het publiek zit er met de neus vlak bovenop.”

Meer info www.toneelkring-hetspel.be

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio