Drukjacht op everzwijnen

Meerdaalwoud gaat maandag dicht

Oud-Heverlee - Maandag 9 december is de Weertsedreef en het westelijk deel van het Meerdaalwoud tussen 8 en 14 uur niet toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) organiseert dan een drukjacht op everzwijnen.

Sinds 2016 zijn er opnieuw everzwijnen in het Meerdaalwoud en de Dijlevallei. “Everzwijnen zijn ongevaarlijk voor de mens, maar kunnen wel schade en overlast veroorzaken, zowel bij particulieren als bij landbouwers”, zegt het ANB. “Ze verstoren ook het ecologische evenwicht in onze bossen.” Omdat preventieve maatregelen niet volstaan om de populatie te stabiliseren of te doen afnemen, organiseert Natuur en Bos stille drukjachten in de Doode Bemde en het Meerdaalwoud.

De stille drukjacht wordt al jaren met succes toegepast in Duitsland, in de Ardennen en nu ook in Vlaanderen. “Wat de methode zo bijzonder maakt, is dat het wildbeheer op een veilige manier, op een beperkt aantal dagen en met een beperkte verstoring kan worden uitgevoerd”, zegt het ANB. “Bij de organisatie worden de aangrenzende landbouwers, jagers, natuurbeheerders en de gemeentebesturen actief betrokken zodat er een breder draagvlak ontstaat.”

Speurhonden

Tijdens de jacht staat een team met speurhonden klaar om indien nodig een nazoekactie te organiseren naar een gekwetst dier. Een veearts en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek volgen de jachtactiviteit mee op en garanderen dat de regels met betrekking tot ziektepreventie strikt opgevolgd worden. Om de veiligheid nog beter te waarborgen worden de betrokken gebieden tijdens de stille drukjacht voor het publiek afgesloten.

Van 2017 tot september 2019 werden er in het Meerdaalwoud op die manier 48 everzwijnen geschoten. Dat afschot was onvoldoende om de populatie te stabiliseren of te doen afnemen. Zo’n stille drukjacht vergt inzet van veel vrijwilligers, in totaal meer dan 100 ervaren jagers, trakkers, boswachters en bosarbeiders. Om geïnteresseerden meer inzicht te geven in het hoe en waarom organiseert Natuur en Bos samen met de jagers een grofwildtelling. Die zal plaatsvinden op zondagochtend 2 februari 2020. Info en inschrijven kan via anb.meerdaal@lne.vlaanderen.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio