Onvervalste "Thé Dansant" voor 600 vrijwilligers uit de ouderenzorg

Onvervalste "Thé Dansant" voor 600 vrijwilligers uit de ouderenzorg

Foto: if

Wachtebeke / Kaprijke - Zorg-Saam haalt alles uit de kast tijdens de Week van de Vrijwilliger met een uitgebreid dankfeest. De Vlaamse zorggroep weet immers als geen ander: betrokken vrijwilligers zijn het geheime ingrediënt van een toekomstgericht zorgbeleid.

Verspreid over 15 woonzorgsites in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant, biedt ZorgSaam een nieuwe thuis aan ruim 2.450 ouderen met zorgnoden. Zorg-Saam is daarmee de op drie na grootste speler binnen de Vlaamse ouderenzorg. “Om al onze bewoners de service te bieden die ze verdienen, rekenen we op 1.850 deskundige medewerkers en liefst 600 bevlogen vrijwilligers”, verduidelijkt Dominique Roodhooft, Gedelegeerd Bestuurder bij Zorg-Saam. “Die laatste groep is absoluut cruciaal voor onze werking. Samen presteren onze vrijwilligers ruim 100.000 uren per jaar.” 
 
Onmisbare schakel 

De vrijwilligers vervullen vooral een ondersteunende rol, aldus Anne Coetsier, Beleidsverantwoordelijke Medewerkersbeleid bij Zorg-Saam: “Ze bieden ouderen een helpende hand en een luisterend oor tijdens wandelingen. Ze organiseren ontspannende uitstappen en animatieactiviteiten, ze assisteren bij de maaltijden, ze voeren pastorale taken uit en nog veel meer. Het hoeft geen betoog dat zowel de bewoners als onze vaste medewerkers hen daarvoor enorm dankbaar zijn. Wij willen als directie dan ook een mooi gebaar stellen naar onze groep van vrijwilligers: op dinsdag 3 maart, tijdens de Week van de Vrijwilliger, organiseren we in het provinciaal domein Puyenbroeck een spetterend vrijwilligersfeest.” 
 
Rijkgevuld event 

Het programma voor het dankfeest ligt volledig in lijn met de warme zorg waar Zorg-Saam als organisatie voor staat. In de ochtend zetten interactieve, muzikale, ludieke en leerrijke momenten de toon. Daarna volgt een informele lunch om energie op te doen voor wat volgt, want het hoogtepunt van de dag wordt ongetwijfeld de dansnamiddag. Die start rond 14 uur. “Veel van onze 600 vrijwilligers spreken al weken over de thé dansant”, weet Anne Coetsier. “En we zijn erop gebrand om hun verwachtingen ook in te lossen.” 
 
Maatschappelijk engagement leeft 

De vrijwilligers van Zorg-Saam, een mooie mix van mannen en vrouwen, zijn vaak gepensioneerde buurtbewoners die hun tijd zinvol willen invullen. Velen onder hen hebben ook familie in het woonzorgcentrum waar ze vrijwilligerswerk uitvoeren. Ook na een eventueel overlijden van een familielid, blijft het merendeel terugkomen als vrijwilliger. Anne Coetsier: “Het maatschappelijk engagement in Vlaanderen wordt vaak onderschat. Ten onrechte, want vrijwilligers zullen alsmaar belangrijker worden in de zorgsector. We moeten alle zeilen bijzetten om hen een stimulerende, aangename omgeving aan te bieden. En een bedankingsevent hoort daar vanzelfsprekend bij.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio