Boeren kunnen op drie plaatsen naar Nederland

Boeren kunnen op drie plaatsen naar Nederland

Foto: Gemeente Assenede

Assenede - De gemeente Assenede gooide eerder deze week, net als alle andere grensgemeenten overigens, de grens met Nederland dicht. Eerst in een light versie, later volgde een totale afsluiting.

“Op ons grondgebied hebben we 15 overgangen met Nederland” zegt burgemeester Philippe De Coninck (Samenplus). “Mensen die woon- werkverkeer kunnen inroepen om naar Nederland te gaan kunnen via de overgangen in Posthoorn en de Staakstraat naar onze buren. Grenslandbouwers die richting Nederland moeten, hebben drie mogelijkheden. Zij passeren de grens via de grenspost Haven in Boekhoute ter hoogte van de Clarapolderweg, Gezusterstraat ter hoogte van de Verdronken Polderweg en Oude Molenstraat ter hoogte van de Vrije Straat in Assenede.”

Essentieel verkeer

“Na overleg met de gemeente Terneuzen en de veiligheidsdiensten werd beslist het afsluiten van de grensovergangen enigszins bij te sturen” gaat de burgemeester verder.  “De verscherpte maatregelen die gisteren werden bekend gemaakt, het hermetisch afsluiten van vijf overgangen met containers, blijven evenwel gelden.  Daarnaast werd beslist om ook de Poelstraat, ter hoogte van de kruising met de Poeldijkstraat, volledig af te sluiten. De Vrijestraat en de Poeldijkstraat blijven ten allen tijde open. Dit om de veiligheidsdiensten toegang te verlenen en de nabijgelegen bedrijven bereikbaar te houden.

De drie grensovergangen voor de landbouw - zijnde Clarapolderweg, de Verdronken polderweg en Oude Molenstraat -  zijn enkel toegankelijk voor landbouwverkeer. Al het woon- en werkverkeer verloopt via Staakstraat en Posthoorn. “Elke niet-essentiële reis naar het buitenland is verboden” besluit De Coninck. “Het is niet nodig om een schriftelijk document te hebben dat de reden van de reis rechtvaardigt. Het is echter wel aangeraden. Grensarbeiders mogen hun activiteiten blijven uitvoeren binnen de limieten van de opgelegde maatregelen”.

De volgende redenen worden beschouwd als essentiële redenen om te reizen naar het buitenland:

* Zakenreizen, met inbegrip van het woon-werkverkeer
* Voortzetting van de medische zorg
* Het verlenen van bijstand of zorg aan een oudere, minderjarige, gehandicapte of kwetsbare persoon
* De zorg voor dieren
* Co-ouderschap

Overgangen

1. Poeldijkstraat 50 meter voor de Meersmennestraat
2. Meersmennestrtaat thv Poeldijkstraat
3. Staakstraat thv Vrijestraat
4. Oude Molenstraat thv Vrijestraat
5. Gezusterstraat thv Zeestraatje (Ned)
6. Gezusterstraat thv Binnenpolderweg (Ned)
7. Gezusterstraat thv Verdronkenpolderweg (Ned)
8. Scheurhoekstraat thv Sint-Pietersdijk (Ned)
9. Posthoorn thv Posthoornweg (Ned)
10. Braakmanstraat thv Cathalijnweg (Ned)
11. Braakmanstraat thv Olmendijkweg (Ned
12. Haven thv Boekhouteweg (Ned)
13. Haven thv Clarapolder (Ned)
14. Haven thv Clarapolderweg (Ned)

15. Poelstraat thv Poeldijkstraat

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio