Sint-Laureins herdenkt zijn gesneuvelden

Sint-Laureins - Net als in de meeste steden en gemeenten herdacht ook Sint-Laureins vandaag zijn gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. In de parochiekerk van Sint-Laureins werd eerst een eucharistieviering gehouden. Nadien volgde een bloemenhulde. In de overige deelgemeenten werd de plechtigheid iets korter gehouden. Waterland-Oudeman eerde zijn gesneuvelden reeds afgelopen zondag.

Burgemeester Annick Willems leiddde de plechtigheid in Sint-Laureins, schepen Franky Cornelis in Bentille. Zowel in Sint-Laureins als in Bentille mochten zij Hugo Coene, luitenant-generaal bij het Belgische leger, verwelkomen.  Hieronder integraal de toespraak die werd gehouden ter gelegenheid van de plechtigheid.

'November start elk jaar met enkele sombere dagen. Dagen waarop we stilstaan bij belangrijke gebeurtenissen die deel uitmaken van het leven. Op 1 november is er Allerheiligen, de dag erna herdenken we onze overledenen en vandaag, op 11 november staan we stil bij het einde van het eerste conflict op wereldschaal, Wereldoorlog I. Op 11 november 1918 om 11 uur ging officieel de Wapenstilstand in, die enkele uren eerder in een treinwagon was gesloten. In die laatste oorlogsuren vielen er nog talrijke slachtoffers, ook al was de overgave dan al ondertekend.


De Eerste Wereldoorlog associëren we voornamelijk met de loopgraven. Vele soldaten vonden hier de dood en niet alleen door vijandige kogels, maar ook door ontbering en ziektes, die het gevolg waren van de slechte hygiëne. In het gebied tussen deze loopgraven, het niemandsland, leek het leven tussen de gevechten door stil te staan… Het enige teken van leven dat je er kon bespeuren waren de klaprozen, de poppies, die wereldberoemd werden door het gedicht van John McCrae: In Flanders Fields (the poppies blow…) De klaproos is namelijk de enige bloem die gedijt op gekwetste grond, ze bloeit als alle andere planten in de buurt dood zijn. De klaproos werd in eerste instantie voor de Britten, maar nu voor steeds meer mensen, hét symbool van deze oorlog van loopgraven en niemandsland.


Klein België. Zo noemde men hier in de volksmond het niemandsland dat onder andere Sint-Laureins scheidde van Nederland. Den draad was hier de oorzaak van – de elektrische afsluiting die de Duitsers hier overal hadden geplaatst om alle grensverkeer tussen België en het neutrale Nederland onmogelijk te maken. Voor de bewoners was dit een drama: families werden gescheiden, geliefden konden elkaar niet meer ontmoeten en handelaars waren afgesneden van hun klanten. Den draad eiste naar schatting meer dan duizend levens.


Dit is slechts één van de vele oorlogsverhalen die veel mensen in de regio, in België, in Europa, in de hele wereld met zich meedragen. Iedereen heeft zijn eigen kleine of grote oorlog om te gedenken. Tot op vandaag is er nog altijd ergens in de wereld een (gewapend) conflict gaande, denken we maar aan de Gazastrook, Zuid-Kirgizië, Colombia…Denken we zeker ook aan alle gevallen van zinloos geweld, aan nog meer onschuldige slachtoffers.


Het is dan ook belangrijk om op dagen zoals deze stil te staan bij de schaduwzijde van de mens. Dit is een zijde van oorlog, geweld en het verdriet dat hiermee gepaard gaat. Het is op zijn minst even belangrijk om aan deze schaduwzijde een zonzijde te koppelen; we moeten leren uit de fouten die zijn gemaakt in het verleden en dit doorgeven aan de jongere generaties. Een van de belangrijkste voorbeelden van een reactie tegen de gebeurtenissen van de grote oorlogen zijn het Europa van vandaag en de Europese gedachte. We mogen dan ook fier zijn dat de huidige Europese President en tevens onze landgenoot, hier toe bijdraagt.


Voorts moeten we ook individueel, elk voor zich, aan alle vormen van geweld een positieve boodschap trachten te koppelen. Een luisterend oor, begrip en wederzijds respect kunnen een doorslaggevende factor vormen om conflicten letterlijk en figuurlijk te ontmijnen.
Net zoals tijdens de herfst gure, regenachtige dagen worden afgewisseld met de laatste zonnestralen die het prachtige kleurenspel van de bladeren accentueren, zo moeten we tegenover de vele gure dagen van geweld, ontbering en ellende, een positieve boodschap zetten: één van hoop en vrede voor alle toekomstige generaties'.
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio