Maurice Lippens (78) is een geboren Oeselgemnaar. “Mijn ganse leven woon ik in dit huis. Ik ben hier zelfs geboren en toen we trouwden bleven wij in het ouderlijk huis wonen. Maurice is de zoon van vlashandelaar Firmin en Maria Arslyder. "Mijn moeder hield het café Het Gemeentehuis open in het ouderlijk huis” weet Maurice te vertellen. Na zijn lagere school in Oeselgem volgde hij school in het Sint Jozef college in Moeskroen. “Dit was om de Franse taal te leren. Ik weet nog dat wij 5 Bfr boete moesten betalen als wij Vlaams praatten op de speelplaats. Aan mijn zestiende begon ik als vlasbewerker in het bedrijf van mijn vader. Op mijn 24ste werd ik plaatser van ramen bij glasbedrijf Bossuyt in Waregem en daarna als chauffeur in de verfafdeling van dit bedrijf. Ik heb daar gewerkt tot aan mijn pensioen op 58 jaar”, zegt Maurice.

De uit Kruishoutem afkomstige Frieda Van Thuyne (72) is de dochter van onderhoudstechnieker Maurice en huisvrouw Anna Verspeelt. Na een opleiding huishoudkunde en Moderne bij de Zusters Maricolen in Deinze, ging Frieda aan de slag bij glas- en verfbedrijf Bossuyt in Waregem als administratief bediende. “Daar leerde ik dan ook mijn man kennen. Maurice kwam meerdere malen per week benzine tanken met zijn bedrijfsvoertuig in de verfafdeling waar ik werkte. Vanuit het raam kon ik hem telkens zien. Toen het bedrijf deelnam aan een reclamestoet ging ik met enkele collega’s mee met de camionette van Maurice. Zo sprong de vonk over en is onze relatie begonnen” onthult Frieda.

Na een verkering van vier jaar trouwde het koppel. Een dag om nooit te vergeten volgens Maurice: “Het was een zeer drukke periode op het werk waardoor ik zelfs op mijn trouwdag om 4 uur moest werken tot 8 uur. Gelukkig was ik nog net op tijd in de kerk voor onze huwelijksplechtigheid. Mijn broer zou alle foto’s nemen maar achteraf bleek dat er geen filmrol in zijn fototoestel zat. Van ons trouwfeest hebben we enkel twee geposeerde foto’s die een professioneel fotograaf maakte.”

Het gezin van Frieda en Maurice breidde uit met twee kinderen: dochter Anja (47) is gehuwd met Peter De Caluwé en heeft 3 kinderen Derya (21), Heiko (12) en Nienke (10). Zoon Gert (41) is getrouwd met Petra Van Moorleghem en heeft kinderen Arne (20) en Fiebe (9).

In hun vrije tijd komt het koppel echt wel tijd te kort. Beiden zijn ze dansverantwoordelijken van Okra, genieten ze van het fietsen en kaarten én van de opvang van hun kleinkinderen. “Ikzelf ben tevens secretaris van Okra, lid van KVLV hou me bezig met crea, mijn bloementuin en onze geitjes en cavia’s” vertelt Frieda. Ook Maurice zit niet stil: “Ik ben de tuinier van groenten en taxichauffeur van de kleinkinderen. Ik wandel nog elke dag 10 km. Ik nam 45 keer deel aan de Hallebedevaart vanuit Oeselgem. ’s Avond maken wij al onze planning op voor de dag erna.”

Tot slot geeft het gouden koppel nog hun goede raad om het 50 jaar vol te houden: “Je moet elkaar leren begrijpen en regelmatig wat water in de wijn doen. De enige ruzie die wij maken is als we nieuwe danspassen moeten aanleren.”

Tekst: Geert Carton

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio