Winkeluitbaatster in productie De Ruilwinkel van T.I.M.-junior

Rune Dekeyzer: “In iemand anders zijn vel kruipen is leuk”

Rune Dekeyzer achter de toonbank van haar ruilwinkeltje staat een klant te woord. Foto: Eric Vanhooren

Gistel - De 13-jarige Rune Dekeyzer uit Gistel, speelt: ‘Tess’, een winkeluitbaatster van een rare bijzondere winkel, want je kunt er niets kopen enkel maar ruilen. Rune staat ondanks haar jonge leeftijd, naar eigen zeggen, graag in de belangstelling en dat kan nu drie voorstellingen lang bij T.I.M.-junior.

Rune Dekeyzer (13) woont met haar ouders Stefaan Dekeyzer en Veerle Beyens in de Putbekestraat in Gistel. Deze jonge talentvolle actrice studeert aan het Sint-Godelievecollege in Gistel. Ze zit er in het eerste middelbaar in de klas van Charlotte Vandenberghe. En daar kijken haar medestudenten en de juffrouw, uiteraard reikhalzend uit naar de acteerprestaties van Rune in het stuk ‘De Ruilwinkel’ van auteur Hermien Bosman en in een regie van Veerle Vandaele.

Zelfontplooiing

T.I.M.-junior de jeugdafdeling van de toneelvereniging in Moere, serveert dit jaar op vrijdag 17 en zaterdag 18 april aanstaande, de ‘Ruilwinkel’, een komisch stuk speciaal voor kinderen geschreven door Hermien Bosman. Daarin vertolkt Rune met veel passie en vuur de rol van winkelierster Tess. Buiten dat er in een kelder waar volgens Tess hele grote enge ratten wonen, kun je er niets kopen. Alles gaat er van de hand via ruilen. En alles verloopt lekker tot er plots twee projectontwikkelaars opduiken.

“Het is het tweede jaar dat ik mee op de planken sta en het is echt leuk om te doen”, opent Rune een beetjes schuchter het gesprek. “Ik speel graag toneel en dit om verscheidene redenen. Vooreerst is het leuk om doen, maar het is vooral iets anders, iets waar je toch een hele poos mee bezig zijt. Daarnaast knijp je er even tussenuit en je zit niet altijd met je neus tussen de schoolboeken. Bovendien moet je je tekst van buiten leren wat dan weer goed is als je voor school iets moet van buiten leren.”

“Daarnaast is toneel vooral leuk omdat je iemand anders kan zijn en spelen en je kunt laten gaan. En ik moet eerlijk toegeven dat ik iemand ben die graag in de belangstelling sta”, lacht Rune hartelijk.

En hoe reageren je ouders, je medestudenten en de school wilden we van Rune nog weten? “Op school zijn de reacties overwegend positief, hoewel ze er daar niet mee te koop lopen”, vervolgt Rune realistisch. “M’n vrienden en vriendinnen kijken wel verbaasd op maar vinden het fantastisch. Hoewel ze dat als hobby toch eerder iets raars vinden dan bijvoorbeeld zwemmen, voetbal spelen of basketbal beoefenen.”

“Sommigen hebben toch belooft om te komen kijken en anderen vragen dan weer waar en hoe ze moeten inschrijven om ook hun kans te wagen op het podium. De klasjuffrouw is er wel voor te vinden zolang de studies er maar niet onder lijden. Zij heeft ooit ook nog toneel gespeeld en op de planken gestaan, ze weet dus best wat het allemaal inhoudt. En ook mijn ouders zijn positief want ze vinden dat een nuttige bezigheid en goed voor de zelfontplooiing. En zolang mijn schoolresultaten goed zijn, vinden ze het oké”, lacht het jonge talent.

Passie

Rune Dekeyzer vertolkt in “De Ruilwinkel” een van de hoofdrollen en dat vindt ze best leuk. “We hangen eigenlijk als groep goed aan elkaar. Er wordt tijdens de repetitie heel wat afgelachen en ook naast het toneel waar de verschillende rollen uiteraard op de eerste plaats komen en we onder de knie moeten krijgen, is er ook tijd voor andere dingen. Daar staat Saskja Snauwaert voor in”, weet Rune te vertellen die over het stuk zelf weinig kwijt wil.

“Het verhaal zit goed in elkaar en er steken tal van leuke personages in. De regisseur Veerle Vandaele heeft het stuk bewerkt en ja ik denk wel dat iedereen die meespeelt een fijne leuke rol toebedeelt kreeg. Ik ben in elk geval zeer tevreden met het personage dat ik mag spelen”, aldus nog Rune Dekeyzer of moeten we zeggen Winkelierster Tess?

Toch is de jonge dame realistisch genoeg om te beseffen dat haar studies voorrang hebben op het toneel, want we vroegen haar of ze moest kiezen tussen naar school gaan en alle dagen toneel mogen spelen, wat ze dan zou kiezen…….”Oh, da’s een moeilijke vraag. Wat ik later wil worden weet ik nog niet, die keuze moet ik gelukkig nog niet maken, maar een diploma op zak hebben is toch heel belangrijk. Toneel spelen zal wel altijd mijn passie blijven ook al heb het soms veel werk voor school. Dus, ik werk wat in de vooruit zodat er tijd vrij komt voor toneel”, besluit Rune die graag naar school gaat maar als het enigszins kan ook volgend jaar graag zou toneel spelen en in Moere op de planken zou staan.

Tickets

Wie de toneelvoorstelling ‘De Ruilwinkel’ die opgevoerd wordt in het cultureel centrum van Moere op vrijdag 17 (20uur) en zaterdag 18 april (om 15 en om 20 uur) wil bijwonen, kan toegangskaarten reserveren bij All-In center Mia, Provincieweg 92 Gistel-Moere. Telefoon 059 27 71 88. Een toegangsticket kost zeven euro. De deuren gaan open een uur voor aanvang van de voorstelling.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio