De gruwel in beeld, op weg naar de concentratiekampen

De gruwel in beeld, op weg naar de concentratiekampen

Transport XX vertrok vanuit kazerne Dossin in Mechelen. Foto: EVB

Haacht / Boortmeerbeek / Mechelen - Straks ben ik weg, naar de gruwel in Duitsland en Polen, naar de concentratiekampen in Dora en Auschwitz die samen met andere kampen 70 jaar geleden werden bevrijd. Samen met burgemeester Michel Baert uit Boortmeerbeek en burgemeester Mon Fillet uit Haacht trekken we naar de plaatsen waar vele streekgenoten stierven.

70 jaar geleden, tussen januari en mei, werden alle concentratiekampen bevrijd door geallieerde soldaten. De ontdekking van de gruwel was enorm. Vele streekgenoten overleefden de kampen niet. Ik ga de komende week op zoek naar verhalen uit die tijd en streekgenoten die de gruwel van de Duitse bezetter al dan niet overleefden.

We bezoeken de kampen van Auschwitz in Polen en Dora in Duitsland. Een belangrijke insteek wordt Transport XX, het Jodentransport dat op 19 april 1943 vertrok vanuit de Dossinkazerne in Mechelen en werd 'overvallen' in Boortmeerbeek waardoor meer dan 200 Joden konden ontsnappen na het moedige werk van drie Brusselaars.

De komende dagen mag u dus dagelijks een verslag verwachten op deze website, en later ook uitgebreider in de krant. De gruwel en het ongebrip van de uitroeiing, de genocide die meer dan 75 jaar geleden begon, mag nooit worden vergeten. Ook voor mij zal het een confronterende reis zijn. 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio