Dossier Auschwitz: Het Dossin van Polen

‘De joden moesten het land verlaten’, vertelt gids Monika. ‘Ze kregen hiervoor vaak een trein- bus of vliegtuigticket. Maar één ding was zeker, net als in de rest van Europa waren de Joden hier ook niet graag gezien. Ze kregen een ‘One-Way-Ticket’. De eni Foto: EVB

Haacht / Boortmeerbeek / Mechelen - Niet alleen Joden uit België werden verzameld in Kazerne Dossin om daarna gedeporteerd te worden. In Wroclaw, zo’n 250 kilometer van Auschwitz en Krakau gebeurde het net hetzelfde met de Poolse Joden.

‘De Joden moesten het land verlaten’, vertelt gids Monika. ‘Ze kregen hiervoor vaak een trein- bus of vliegtuigticket. Maar één ding was zeker, net als in de rest van Europa waren de Joden hier ook niet graag gezien. Ze kregen een ‘One-Way-Ticket’. De enige Joodse synagoge in het centrum van Wroclaw bleef nog bewust open: om de Joden er te verzamelen en te deporteren naar de uitroeiingskampen. Auschwitz was echter vlakbij zodat het makkelijk was om de Joden hiernaar toe te brengen.’ Velen werden bij aankomst onmiddellijk naar de gaskamers geleid. Elke vrouw werd nauwkeurig onderzocht door een dokter. Wie zwanger bleek te zijn, ging onherroepelijk naar de gasdouches.

‘De Joden hebben het in deze stad altijd moeilijk gehad. In de 15de eeuw werden ze al weggejaagd door de Boheemse koning Lodewjik I uit Luxemburg. De aanleiding was dat de Joden zogezegd hosties op de grond hadden gegooid, een heilig sacrament. De Joden mochten plots geen huis meer hebben en er dus niet wonen.’ Dit is vergelijkbaar met de privileges die die de Joden in onze contreien werden afgenomen. Joden in Mechelen mochten bijvoorbeeld geen medische beroep meer uitoefenen, moesten geregistreerd worden zodat bij een eventuele deportatie de slachtoffers snel zouden worden gevonden. Zo ontstonden er gettowijken in Mechelen.

Jood produceerde Zyklon B

‘Een heel pak van de Joden in de stad, waren geleerden. Een daarvan die een link had met België was de Duitse Jood Fritz Haber zie uiteindelijk het dodelijke Zyklon B ontwikkelde, oorspronkelijk bedoeld als insecticide. Hij kreeg door zijn analyse van de amoniak zelf de nobelprijs. Het ironische is, dat een groot deel van zijn familie later door het gif dat hij zelf ontwikkelde, vermoord werd.’ Zijn vrouw pleegde zelfs zelfmoord aangezien Frits niet ophield met de ontwikkelingen van de gassen. Dit gebeurde in Ieper tijdens de eerste Wereldoorlog.

Intussen ben ik aangekomen in Auschwitz waar ik de komende dagen zowel het hoofdkwartier van de Gestapo, de Schindler’s fabriek, Auschwitz 1 en Birkenau ga bezoeken, een plaats waar vele van onze stads- en dorpsgenoten het leven lieten. Benieuwd naar de verhalen van commandant Schmitt die de transporten vanuit België leidde, Commandant Höss, Mengele en de vrouwengevangenis in Auschwitz. En vooral blok 10 waar de meeste verminken gebeurden. Ook het verminken van vrouwen en kinderen was voor de Gestapo een grote speeltuin – hoe ironisch het ook mag klinken. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio