Reis Auschwitz, deel drie: Krakau.

Burgemeester Michel Baert in een cel van het Gestapo hoofdkwartier Foto: EVB

Haacht / Boortmeerbeek / Mechelen - Schindler, Gestapo en Mechelse schilderijen in Polen

De Wawelberg in het Poolse Krakau bleef gespaard van Duitse bombardementen tijdens WOII. De kathedraal van de koningensite waar ook Paus Johannes Paulus II regelmatig de mis vierde, bevat enorme Mechelse doekschilderijen bij de ingang. Spijtig genoeg mochten deze niet worden gefotografeerd uit vrees voor eventuele ‘lichtschade’. Waar wel mocht gefotografeerd worden was in de Schindlers Fabriek, even verderop. ‘Geloof zeker niet alles wat in de film Schindler’s List wordt beweerd’, zegt de gids. ‘Schindler was eigenlijk een spion voor de SS en produceerde vooral kogelhulzen. Het emaillegedeelte was slechts een façade.’ Aangezien er in Krakau een (verplicht) Jodengetto ontstond waar er per huis slechts 2 vierkante meter per inwoner werd toegestaan, wilden de mensen natuurlijk graag naar buiten en aan deze mensonterende toestanden ontsnappen. Door even verderop bij Schindler te gaan werken, kon dat. Het museum beschrijft niet alleen de activiteiten van de fabriek, maar ook de toestand van de oorlogssituatie in de stad waar een miljoen mensen wonen.

We bezochten maandag ook het hoofdkwartier van de Gestapo, de Duitse geheime politie dat intussen een museum werd. De mensonwaardige toestanden werden ons toegelicht. ‘Mensen werden hier in de kelder in kleine cellen gefolterd’, zegt de gids. ‘Per definitie wist je dat als je hier terecht kwam, de overlevingskans klein was. ‘ In het museum vind je relikwieën van de Gestapo en oorspronkelijke mappen met gegevens van gevangenen. Akelig. De cellen in de kelderverdieping zijn klein. Om een laatste boodschap na te laten, krasten de gevangen met de nagels in de muren. Een gevangene schreef: ‘De enige getuige die weet wat ik hier doe en waarom ik huil zijn deze vier muren samen met de goede Jezus.’ In heel Polen werden drie miljoen Joden uitgeroeid. Dat betekende niet dat de het bevolkingscijfer daalde. Vele Duitsers emigreerden immers al naar Polen aangezien ze meer dan 70 jaar geleden al dachten dat Polen definitief deel van Duitsland zou uitmaken.

Naast alle gruwel die we vandaag zagen, was de zoutmijn in Krakau dan weer een van de mooiste dingen die ik ooit gezien heb. Een immense site met ondergrondse feestzalen en nog veel meer. Impressionant om zien. Nu nog en dat al eeuwen lang, wordt er zout ontgonnen. Een tijd lang betekende de zoutontginning 30 procent van het de Poolse economie.

Maandag ontmoette ik Gilbert De Ceulaer (72) uit Berchem die een opmerkelijk verhaal heeft over Auschwitz. Voor het eerst bezoekt hij dinsdag met ons de concentratiekampen. Maar daar later meer over. Dinsdag is de grote dag: naar Auschwitz 1 en Birkenau waar de transporten met gevangen van de Mechelse halt hielden en de meesten de gruwel niet overleefden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio