Gewezen Ultraloper en wielerfreak Rik Jonckheere overleden

Ichtegem - Er heerst grote verslagenheid in Ichtegem en de Houtlandregio, want de gewezen ultraloper Rik Jonckheere, zoon van oud-profrenner Raf Jonckheere, is op 59-jarige leeftijd overleden in het AZ Delta, campus Wilgenstraat te Roeselare.

Rik die op 12 september van dit jaar, 60 jaar zou zijn geworden, werd geboren in Zonnebeke, maar woont in de Molenstraat 11 in Ichtegem. Samen met Rik Goethals waren zij in de Ichtegemse regio de bekendste ultralopers.

Rik Jonckheere van opleiding graduaat Kinesitherapie, was net als zijn vader gebeten door de wielersport. Als echte wielerfreak behaalde hij in 1976, het ‘Bloso’-diploma van A-trainer in het wielrennen. Rik schreef een scriptie met als titel 'De wielersport en haar vrouwelijke beoefenaars' en was auteur van twee boeken over de sport.

Zeldzame boekencollectie

Rik Jonckheere heeft een indrukwekkende, zeldzame boekencollectie van om en bij de 1.900 exemplaren wielerboeken. Beroepshalve was Rik Jonckheere kinesist in het AZ Sint-Rembert in Torhout. Hij ging er na zijn legerdienst, in oktober van 1977 aan de slag. Rik – zelf een begenadigd ultra loper – was tevens coach van de getalenteerde, maar intussen overleden Ichtegemse profwielrenner Stive Vermaut.

Rik Jonckheere laat zijn echtgenote Ingrid Gheraert, twee kinderen: Hannelore en Lieselot en drie kleinkinderen: Seppe, Isaura en Enora, na. De begrafenisplechtigheid vindt plaats op vrijdag 31 juli om 10 uur, in de Sint-Michielskerk van Ichtegem.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio