Acteren is een leuke hobby

Layla Dupon aan zijde van nonkel Johan in ‘Echtgenoot te huur’

Layla Dupon aan zijde van nonkel Johan in ‘Echtgenoot te huur’

Layla Dupon en Johan Vuylsteke in actie tijdens de repetities. Foto: Eric Vanhooren

Gistel / Ichtegem / Torhout - Wat als je in financiële moeilijkheden zit en beroep kunt doen op een steenrijke neef? En wat als je daarbij liegt dat je gat zwart ziet en vertelt dat het is om de zaak uit te breiden met de hulp van je schoonzoon, een schat van een jongen, die pas een week eerder met je dochter getrouwd is en dat tot allerlei toestanden leidt? Stof genoeg voor een daverend blijspel opgevoerd door T.I.M. Layla Dupon (20) is nieuwkomer en speelt de rol van dochter aan de zijde van haar nonkel Johan Vuylsteke.

Toneelvereniging T.I.M. wat staat voor Toneel in Moere, is met ‘Echtgenoot te huur’ van de Nederlandse auteur Peter Bergvliet en in een regie van Veerle Vandaele, aan zijn vierde productie toe. En opnieuw werd gekozen voor een blijspel, zodat iedereen z’n lachspieren aan het werk kan zetten. Kortom stof genoeg voor een leuk avondje uit.

Acteren, een leuke hobby

Stond T.I.M vorig jaar met ‘Een doodgewoon avondje’ nog met acht acteurs en actrices op de bühne, het stuk dat ze dit jaar serveren is geschreven voor tien personages: vijf dames en vijf heren. Het stuk kiezen gaat makkelijker dan de gepaste acteurs en actrices vinden, zeker als je weet dat T.I.M. maar een klein gezelschap is en er ook nog vele handen nodig zijn voor- en achter de schermen.

Maar bij T.I.M. zijn ze creatief en na het noodgedwongen afhaken van Shirley Beernaert, moesten ze op zoek naar een nieuwe jongedame. Door toedoen van Moerenaar Johan Vuylsteke, telkens een van de hoofdrolspelers, kwamen ze bij Layla Dupon uit, dochter van Johans zus Annie.

Layla Dupon, 20 lentes jong, volgt de lerarenopleiding (derde jaar) voor leerkracht secundair onderwijs aan het VIVES in Torhout, richting techniek en PAV. Ze woont samen met haar ouders in de Mexicostraat in Ichtegem en wordt dus volgende maandag 12 oktober en de twee daaropvolgende weekends: 17 en 18 en 23 en 24 oktober, voor de leeuwen gegooid.

Layla Dupon die af en toe achter de toonbank staat van bakkerij Dupon in Wijnendale (bakkerij van haar ouders), kijkt reikhalzend uit naar de try-out en de voorstellingen. “Doordat nonkel Johan al vier jaar in Moere meespeelt, was het doodnormaal dat wij met z’n allen naar de voorstelling kwamen kijken. En gezien ik in Torhout drama en dictie heb gevolgd heb ik natuurlijk wel interesse in toneel, want acteren is een leuke hobby om tussendoor iets om handen te hebben”, opent Layla het gesprek. “Toen nonkel Johan zich liet ontvallen dat ze nog op zoek waren naar een jong iemand voor een rol in hun nieuwe productie ‘Echtgenoot te huur’, vond ik dit wel leuk en zag het wel meteen zitten om erin mee te spelen. Hij moest het dus geen twee keer vragen!”

Leuk maar anders

Veel gezichten zijn nieuw voor Layla, maar deze knappe jonge meid, wist zich echter razendsnel aan te passen in het Moerse amateurgezelschap. “Ik vind het vooral leuk om te doen, want het is een hele leuke toffe groep om mee samen te werken. Ik werd ook door iedereen meteen aanvaard en op mijn gemak gesteld, zodat er van aanpassingsproblemen eigenlijk nooit echt sprake is geweest. Bovendien is het een olijk stuk en wordt er tijdens de repetities ook heel wat afgelachen”, vervolgt de toekomstige lerares.

Ja, ja Layla, maar repetities zijn nog geen opvoeringen en misschien steekt stress wel de kop op, wetende dat je je mannetje moet staan naast nonkel Johan! “Het is inderdaad raar omdat ik hem in mijn rol die ik toebedeeld kreeg, nu anders moet zien en bekijken dan in familiaal verband als nonkel. Nu is hij in het stuk mijn vader en dat is toch een situatie die ik niet gewoon ben, temeer daar in het stuk af en toe boos op hem moet zijn, terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet gewoon ben (lacht). Maar extra stress of zenuwen heb ik er niet door”, onderstreept het nieuwe talent. “Hij is wel bezorgd, want wanneer we mekaar buiten de repetities om eens zien, dan vraagt hij wel hoe het aanvoelt, hoe ik het ervaar en of ik het zie zitten en zo.”

Schitterend decor

Ja, en hoe reageren je ouders wilde ik nog weten van deze jonge snaak? “Oh, ik denk dat ze toch wel trots zijn op hun dochter maar dat ze vooral nieuwsgierig en benieuwd zijn naar wat ik er ga van bakken….. “ (lacht hartelijk).

Dat Layla de smaak te pakken heeft hoeft geen betoog, dat merkt iedereen binnen de groep. Is het dan voor herhaling vatbaar, vroegen we haar. “Ja, zeker. Het neemt wel heel wat tijd in beslag maar het geeft je enorm veel voldoening als je na maandenlang repeteren, eindelijk in dat mooie decor mag flaneren en merkt dat het resultaat er is. Hopelijk vindt het publiek het even goed als wij, maar dat gaan we vlug genoeg merken aan de lachsalvo’s die er zonder enige twijfel zeker zullen komen”, besluit Layla Dupon hartelijk.

Maar wat vindt nonkel Johan of moet ik je nu tijdelijk aanspreken met papa Dirk Verstrepen? Johan, schiet in een lach. “Doe maar gewoon dat is al gek genoeg”, zegt de 50-jarige Johan Vuylsteke, wonende langsheen de Provincieweg in Moere en ingenieur bij CNH in Zedelgem. Dit jaar krijgen de voorstellingen voor jou wel een extra boost en invalshoek, want het is de eerste keer dat je zus Annie haar dochter (Layla) meespeelt en dit meteen in een vader-dochter relatie. Hoe kijk je daar tegenaan en hoe voelt dat?

“Och, dat is plezant natuurlijk en we zijn heel blij dat we nieuw bloed in de groep kunnen krijgen, want we hebben nood aan jonge mensen om de diverse personages die in het stuk voorkomen een invulling te kunnen geven. Bovendien heeft een toneelvereniging net als gelijk welke ander vereniging trouwens, nood aan jonge krachten want pas dan kan je overleven en blijven voortbestaan”, onderstreept Johan met de glimlach om de mond.

In het stuk die we nu spelen is zij in tegenstelling tot de werkelijkheid mijn dochter, maar dat maakt voor mij geen enkel verschil. Ja, zij is mijn nichtje en ken haar dus heel goed, maar op het podium klikt het als vader-dochter uitstekend”, benadrukt Johan een beetje dubbelzinnig. “Elk speelt en leeft zich in zijn rol in en brengt die met volle overtuiging.”

“Binnen de familie kijkt uiteraard iedereen reikhalzend en met spanning uit naar wat er komen zal, maar niemand ook mijn echtgenote of mijn kinderen niet, ligt daar wakker van”, vervolgt Johan die steeds als eersten zijn tekst van buiten kan. “Tijdens het jaar wordt er heel weinig over toneel gesproken, het is pas wanneer we er opnieuw in vliegen en er een nieuwe productie op til staat, dat er af en toe eens iets te berde komt, maar het verhaal zelf willen ze vooraf niet kennen. Ook mijn zus Annie, is denk ik blij met het acteerdebuut van haar dochter en moedigt de toneelstappen van dochterlief aan. Of zij iets weten over de inhoud van het stuk, is mij onbekend, maar ik ben er van overtuigd dat zij er ook nauwelijks iets vanaf weet.”

Johan, jij staat er bij je medespelers en bestuur om bekend, dat je als eerste je tekst van buiten kent, terwijl anderen echt moeten zwoegen om die te leren. Van waar die gave?

Gave…. (kijkt met fronsende wenkbrauwen). “Dat is hard werk, maar ik vind dat als je je engageert in het toneel, je er voor moet gaan en een van de elementen daarvan is dat je de tekst kent tegen wanneer de regisseur het vraagt. Trouwens voor mij persoonlijk is het plezanter wanneer ik mijn tekst ken, want

pas dan kan ik mij gaan concentreren op het acteren zelf en dat is toch het aangename en leukste aan het toneel spelen”, klinkt het bij Johan Vuylsteke.

Onvoorstelbaar

Toneel in Moere is aan zijn vierde productie toe. Jij bent er bij vanaf het prille begin, had je ooit gedacht dat dit zo’n vaart ging lopen? “Neen, dat was echt het verste van mijn gedacht. Ik had ook nooit gedacht dat we zo’n succes gingen kennen. Ik dacht dat het zich ging beperken tot een eenmalig iets, maar niet alleen ik, ook de anderen die ervan het begin bij waren hebben zich daarin vergist”, bekent Johan eerlijk. “We zijn vier jaar terug heel bescheiden begonnen met één weekend en sinds vorig jaar zijn we wegens het groot succes en op aandringen van toenmalig regisseur Gilbert Piceu, overgeschakeld naar twee weekends en ook nu weer met telkens een uitverkocht huis als gevolg. We gaan dus op deze ingeslagen weg verder bouwen en zien wel waar we uitkomen”, besluit Johan lachend.

Toegangskaarten

De voorstellingen van ‘Echtgenoot te huur’ vinden plaats in OC Moere, gelegen in de Molenstraat, op zaterdag 17, vrijdag 23 en zaterdag 24 oktober 2015 met aanvang om 20 uur en op zondag 18 oktober met aanvang om 15 uur.

Wil je erbij zijn, dan is je spoeden de boodschap want er zijn amper nog een tiental plaatsen vrij voor zaterdag 17 oktober, een zestigtal voor zondagnamiddag 18 oktober en slechts twee en zes voor respectievelijk vrijdag 23 en zaterdag 24 oktober.

Kaarten kosten zeven euro en zijn te bekomen mits reservatie via het contactformulier op de website http://www.toneelinmoere.be of bij All-In Center Mia, Provincieweg 92 te 8470 Moere-Gistel. Telefoon 059 27 71 88.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio