Webapplicatie brengt WOI online in kaart

Webapplicatie brengt WOI online in kaart

Annelies Van Tomme van de cultuurdienst en GIS-medewerker Wouter Verhelst werkten samen om de WOI-app te ontwikkelen. Foto: Edith Van Wuytswinkel

Ruiselede - Toeristen maar ook inwoners kunnen de geschiedenis van Ruiselede volgen op een online applicatie. De gebeurtenissen zijn in kaart gezet en makkelijk in een wandeltocht te volgen.

Sinds kort zijn de gebeurtenissen van WOI in Ruiselede online op kaart te ontdekken. Via www.ruiselede.be/eerstewereldoorlog is er een storymap te vinden met foto's en informatie over Ruiselede tijdens de Eerste Wereldoorlog. "Het is de bedoeling om toeristen meer te leren over ons dorp maar ook de inwoners iets nieuws aan te bieden", zegt Annelies Van Tomme van de cultuurdienst. De storymap geeft de plattegrond van molendorp weer met daarop een aantal nummertjes. De opeenvolging van de getallen vertelt het verhaal (story) van Ruiselede aan de hand van een kaart (map). Als de nummers aangeklikt worden, kan men per locatie meer te weten komen over wat er op die plaats of in de omgeving ervan gebeurde tijdens WOI. "We verzamelden hiervoor al veel informatie tijdens de realisatie van het Educatief Erfgoedproject in 2014", zegt Van Tomme. "We hebben die aangevuld met recente informatie die nog opgedoken is in 2015." Het is een webapplicatie maar geen downloadbare app. De link werkt op smartphone en tablet die internetverbinding hebben maar ook op pc. Zowel ter plaatse als thuis kan de storymap dus geraadpleegd worden. "Ik had al langer het idee om onze WOI-info om te zetten in kaartvorm", zegt Annelies. "Onze GIS-medewerker Wouter Verhelst ging op zoek naar de ideale online-toepassing en zo was ik op weg gezet." Voor Ruiselede is dit een pilootproject. "Het is de bedoeling om nog meer storymaps te maken over verschillende onderwerpen zoals voor de nieuwe inwoners, over WOII." Om de applicatie over WOI te promoten werden postkaarten gedrukt die in de cafés en b&b's te vinden zijn.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio