Dagdagelijkse rituelen gezien door kinderogen op Erfgoeddag

Wandelen langs ritueelgevoelige plekken in Hooglede

Hooglede - In Hooglede zetten ze morgen zondag 24 april, op Erfgoeddag 2016, dagdagelijkse rituelen gezien door kinderogen in de kijker.

Erfgoeddag is een sinds 2001 jaarlijks terugkerend toonmoment voor de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel waarbij het roerend en immaterieel erfgoed centraal staat. Rituelen maken daar dagdagelijks eveneens deel van uit. Veelal staan we bij dagdagelijkse rituelen uit gewoonte niet meer stil en zijn ze dus eigenlijk geen ‘ver van je bed’ show, ze worden immers elke dag beleefd en in stand gehouden, soms van eeuwen en generaties ver.

Aan elk moment, fase en –stap in je leven kleven er grote en kleine rituelen. Denk maar aan bijvoorbeeld het ochtend- en avondritueel, feestdagen, seizoenen, geboorte, school, jeugdbeweging, huwelijk, begrafenis... Ook ons geloof-en bijgeloof is doorspekt met rituelen, of waarom wordt anders water over je hoofd gegoten bij het doopsel of  hou je hout vast?

Rituelen in eigen familiekring

Op vraag van kunstenares Mia Nollet uit Brugge polsten leerlingen van het vijfde leerjaar van VBS De Zonnebloem, in eigen familiekring naar rituelen. Ze kregen ook de opdracht om een ritueel rond een bepaalde gebeurtenis voor te stellen aan de klas. Zo vernamen ze hoe Vaderdag ontstaan is en welke rituelen daarbij horen, hoe mensen in andere streken carnaval vieren, hoe in sommige dorpen een stoet met reuzen elk jaar opnieuw door de straten trekt, welke steeds terugkerende rituelen bij een huwelijk passen of bij een begrafenis of een doopsel, maar ook bij Kerstmis en Nieuwjaar en Pasen, … Om het geheel visueler te maken, maakte elke leerling daarbij één dia.

Bij die rituelen horen soms ook bepaalde plaatsen: de kerk, een café, een marktplein, een kerkhof, … De leerlingen ontdekten dat er in de gemeente Hooglede ook van die plaatsen te vinden zijn. Ze hebben die opgezocht en aangeduid op een kaart van Hooglede en zijn ze daarna die plaatsen ook echt gaan bekijken.

In Hooglede bekijken ze op Erfgoeddag, morgen zondag 24 april, rituelen bij de mensen thuis, maar dan gezien door kinderogen. Samen met Mia Nollet, beeldend kunstenares uit Brugge, maakten leerlingen van het vijfde leerjaar van VBS De Zonnebloem, passende creaties in textiel en recyclagemateriaal bij hun zelfgekozen dagdagelijkse rituelen.

Het resultaat is morgen zondag 24 april, bij mensen thuis in hun keuken, woon- of slaapkamer re bewonderen. Je kunt ook terecht op hun blog: http://intermezzodatgaatzo.wordpress.com of je kunt ook het introductiefilmpje bekijken die voor deze gelegenheid werd gemaakt. 

Fotowedstrijd

Welk ritueel heeft voor jou een speciale betekenis? Aan welk ritueel heb je een fijne herinnering? Van welk ritueel vind je jammer dat het is verdwenen? 
Grijp je kans, doe mee aan de fotowedstrijd en deel een foto van jouw favoriete ritueel. Wie weet win jij een verwenpakket van RITUALS.

Surf naar http://www.erfgoeddag.be/node/13816 voor meer info.

Een betere invalshoek kon Erfgoeddag, het grootste gratis cultureel ééndagsevenement in Vlaanderen en Brussel, dan ook niet bedenken voor de erfgoedorganisatoren in de BIE regio om hun rijke collecties of werking aan het brede publiek te tonen.

Praktisch

Waar: Startpunt Basisschool De Zonnebloem, Kleine Stadenstraat 4, 8830 Hooglede

Wanneer: zo 24 april 2016 van 14 tot 17 uur

Prijs: Gratis

Contact: e-mail: http://info@erfgoeddag.be - website: http://gvbhooglede.staho.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio