10000 Stappenclash ook in Hooglede

10000 Stappenclash ook in Hooglede

Dit is een onderdeel van de opvallende affiche van de 10000 stappenclash die iedereen er moet toe aanzetten om meer te bewegen. Foto: Repro Eric Vanhooren

Hooglede - Vanaf 30 april eerstkomende tot 28 mei 2016, gaat Hooglede-Gits samen met elf andere gemeenten de stappenclash aan. “Bedoeling is om zoveel mogelijk stappen te zetten in die ganse periode. Dus inwoners laat jullie niet kennen en doe mee aan deze uitdaging en misschien worden we wel bekroond met de titel van ‘Actiefste gemeente van Vlaanderen’”, maakt Kristof Devriendt, van de dienst Vrije Tijd afdeling sport ons diets.

Ook In 2016 organiseren het VIGeZ en de Logo’s van 30 april tot 28 mei de 10.000-stappenclash. Dat is een stappencompetitie tussen de inwoners van de Vlaamse gemeenten. 109 gemeenten strijden mee voor deze prestigieuze titel, onder die 109 gemeenten ook Hooglede-Gits. De gemeente die na één maand de meeste stappen heeft gezet, is de grote winnaar en mag zich de actiefste gemeente van Vlaanderen noemen. 

Een Japanse dokter (Dr. Hatano) stelde immers vast dat je gezondheid fundamenteel verbetert door simpelweg meer te bewegen tijdens dagelijkse activiteiten. Ondertussen zijn wetenschappers wereldwijd het met hem eens. Via het project ’10.000 stappen Vlaanderen’ willen VIGeZ, de Logo’s en UGent met steun van de Vlaamse overheid alle Vlamingen stimuleren om elke dag voldoende te bewegen!

Doelstellingen

We weten ondertussen dat Vlamingen te weinig bewegen om gezond te zijn. Wat zijn nu de normen, en wat is het verband tussen voeding en beweging? Gemiddeld zetten we 6.000 stappen per dag. Met een half uur extra bewegen (=beweegnorm) haal je zo die overige 4.000 stappen.

“Het project ’10.000 stappen Vlaanderen’ richt zich tot volwassenen. Voor senioren, kinderen en jongeren zijn er specifieke aanbevelingen en normen”, geeft Kristof ten titel van inlichting nog mee. “Zo is de stappennorm voor een senior van 65 jaar, bepaald op 8000 stappen per dag. Voor kinderen en jongeren beneden de 18 jaar, wordt geen stappennorm gehanteerd, maar wordt deze uitgedrukt in minuten beweging per dag, waarbij de norm op zestig minuten is bepaald.”

“Bij senioren is het beter een persoonlijk, haalbaar cijfer voorop te stellen”, vervolgt Kristof Devriendt. “Bepaal gedurende één week het basisniveau met behulp van een stappenteller en probeer - gespreid over enkele weken - het gemiddeld aantal stappen te verhogen met bijvoorbeeld 1.000. Het is vooral van belang om haalbare tussendoelen te kiezen, met activiteiten die je als oudere graag doet. Dit is belangrijk voor het zelfvertrouwen en de motivatie om vol te houden. Bij kinderen en jongeren beneden de 18, om minstens zestig minuten per dag in beweging te zijn; matig intensief tot intensief en dit alle dagen van de week. Denk hierbij aan stevig fietsen, wandelen naar school, touwtje springen, zwemmen, voetballen, spelen op de speelplaats … Kinderen hoeven geen stappenteller te gebruiken. Plezier, spelen, ravotten en recreatieve sport staan hierbij op de allereerste plaats! Het project ’10.000 stappen Vlaanderen’ is dan ook niet bestemd voor kinderen.”

Gratis deelname

Deelnemen is eenvoudig en gratis! Ga naar de online stappenregistratietool http://www.10000stappen.be/stappenregistratietool/ en registreer je.

Op 2 juni 2016 wordt de winnende gemeente bekend gemaakt via een persbericht, via http://www.10000stappen.be , via de Facebookpagina www.facebook.com/10000stappen/ en via regionale media. De winnende gemeente krijgt een mooie geldprijs (te besteden aan projecten rond beweging of gezondheid, de titel van actiefste gemeente van Vlaanderen en een artikel in een Lokaal magazine. Er worden meermaals per week prijzen verloot aan individuele deelnemers. Deze loting gebeurt ad random tussen alle geregistreerden in de online tool voor de stappenclash (niet op basis van prestatie).

De winnaars worden bekendgemaakt via Facebook (enkel met voornaam en eerste letter achternaam) en worden persoonlijk gecontacteerd. Persoonlijke gegevens worden niet doorgegeven aan derden. Voor meer info over de wedstrijd en de prijzen, kijk op de website http://www.10000stappen.be en op Facebook http://www.facebook.com/10000stappen/ .

Het volledig reglement vind je op http://www.10000stappen.be .

Meer info

Meer informatie is eveneens te bekomen bij http://SIEBE.DECRUW@STUDENT.HOWEST.BE of bij Kristof Devriendt op het nummer 051-23.13.97 - Fax. 051-20.38.26. Mailen kan ook naar http://kristof.devriendt@hooglede.be of bezoek de website http://www.hooglede.be .

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio