Op werkbezoek in Oostende met Rik Debeaussaert en Johan Vande Lanotte

FOTO. Rik Debeaussaert & team realiseren met organisatie BK veldrijden in Oostende een echt huzarenstukje

Komend weekend: zaterdag 7 en zondag 8 januari 2017, vindt in Oostende het Belgisch kampioenschap veldrijden plaats. Samen met Rik Debeaussaert, die als voorzitter van het Weg- en veldritcomité Hooglede-Gits de organisator van dienst is, en plaatselijk burgemeester Johan Vande Lanotte brachten we een werkbezoek aan de gekozen locatie. En het dient gezegd: Rik, Johan en het voltallige team hebben een waar huzarenstukje gerealiseerd. Chapeau, want ik denk hoewel ze er in Oostende klaar voor zijn, dat tal van veldrijders het parcours onderschat. “Zwaar, technisch maar eerlijk. De meest complete crosser wordt Belgisch kampioen”, analyseert Sven Nys het parcours. Spektakel gegarandeerd dus. Allen naar Oostende!

Bij het binnenrijden van Oostende, via de Koningin Astridlaan, raken we onmiddellijk overweldigd door de imposante speciaal aangelegde ‘stalen brug’ die het rennersparcours vanop het strand, over de tramlijn en de straatbedding, verbindt met de Wellingtonrenbaan. Meteen kent u de hoofdingrediënten van het BK-parcours: een stuk ongekende strandrace met de Noordzee op de achtergrond, een nijdige klim over de stalen hangbrug en een slalom op de paardenpiste.

Hartelijke ontvangst

We worden zoals steeds hartelijk ontvangen door organisator van dienst, Rik Debeaussaert, eveneens voorzitter van het Veld- en wegritcomité Hooglede-Gits die met deze organisatie niet aan zijn proefstuk toe is en Oostende met deze organisatie meteen nationaal op de kaart van de cyclocrossgebeuren n ons landje plaatst.

Een organisator van Gits die zijn parcours uitzet in Oostende? Velen zullen de wenkbrauwen fronsen. Zo niet onze Rik. “We koesteren historische sterke banden met Oostende”, steekt Rik, die al een maand aan een stuk in de koningin der badsteden vertoeft, van wal. “Bij onze organisaties in Gits, ik denk bijvoorbeeld aan de Wereldbekermanche, het WK en het BK, staken die mannen meer dan een handje toe. Dat ter gelegenheid van het WK de trein stopte ik Gits, zodat je kon op- en afstappen letterlijk naast het parcours, is onder andere een verdienste van mijn vrienden van hier die toen hielpen bemiddelen om dit gesmaakte huzarenstukje te verwezenlijken. En nu bek ik als wederdienst te gast in Oostende.”

Van Sadef tot Drunova

Zo raakt Oostende nu ook op de nationale kaart van het veldrijden. Want zeg nu zelf, als koningin der badsteden kan je toch niet blijven achterop hinken tegenover kustgemeenten zoals Koksijde en Middelkerke, die al een serieuze reputatie in het veldrijden hebben opgebouwd.

Rik bracht vanuit zijn Hooglede-Gits heel wat expertise mee naar de badstad. “De profielen voor de aanleg van de stalen brug, werden gerealiseerd door Sadef uit Gits”, vervolgt Rik Debeaussaert. “Op de hippodroom komt er ook een rennersbrug. Deze is ontworpen door Dirk Debruyne van Drunova uit Hooglede. Veel van mijn duizend medewerkers komen uit mijn gemeente. Zo is Ivo Myngheer uit Hooglede momenteel nog bezig om met een vaste ploeg uit onze gemeente de laatste hand aan het parcours te leggen.” Ook tijdens het weekend zelf wordt elke dag een bus medewerkers van de getrouwe equipe uit Gits naar Oostende gebracht om daar alles in goede banen te leiden.”

Van BK naar een WK een kleine stap?

Ondertussen bereikt ook burgemeester Johan Vande Lanotte de plaats van afspraak. “We zijn natuurlijk heel verheugd met de komst van Rik en het BK”, opent Johan. “En het zou natuurlijk jammer zijn mocht Rik slechts eenmalig zijn brug in de strijd kunnen gooien. Hopelijk kunnen we op de ingeslagen weg verder gaan en misschien wel eens samen een WK organiseren, waarom niet?”

Op het strand merkt Johan de kunstmatige zandberg op. “Daarover kan je toch niet fietsen, zeker?”, merkt Johan op. Rik lacht: “De renners mogen ook een beetje lopen en klauteren, hé.”

Bij het wandelen over de brug merken we meteen hoe lastig dit wel is. “De vele doortochten over dit gevaarte zullen in de benen kruipen”, weet Rik. “Wie weet valt op den duur hier wel de beslissing. Het zou me niet verwonderen.”

Hoogdagen voor Oostende

Op de renbaan zelf wordt duidelijk dat het Rik is die de touwtjes in handen heeft. De ploeg van Ivo Myngheer stelt onmiddellijk een paar concrete vragen: “Waar komt deze omheining, waar plaatsen we deze stroomgenerator…?” Rik geeft onmiddellijk duidelijke instructies, want hij is de eindverantwoordelijke van dienst. “Al wekenlang ben ik hier elke dag aan de slag”, vertelt Rik. “Zo is onder andere het uittekenen van het parcours mijn ding. Rudy De Bie kwam vandaag nog op bezoek en hij was onder de indruk van wat we hier presenteren. Volgens Rudy wordt het een ongekende, prachtige uitgave van de honderdste editie van het Belgisch kampioenschap veldrijden.”

Burgemeester Johan Vande Lanotte vertrekt naar een volgende afspraak. Zelf denken we eraan om met Rik nog een pint te drinken om zo wat bij te praten, maar dat is buiten de waard gerekend. “Ik blijf nu nog wat helpen bij de parcoursopbouw op de Wellingtonrenbaan. Het zijn hectische weken, maar we zijn er zo goed als klaar voor. Komend weekend worden het hoogdagen voor Oostende en het veldrijden. Kom gerust af. Achteraf zullen we dan wel eens een glas heffen.”

Dat het parcours niet van de poes is, zullen de deelnemers aan den lijve ondervinden. Wie favoriet is voor de titel vragen jullie zich wellicht af. Welnu, ondanks alle perikelen rond het al dan niet inkorten van de loopstrook, zal in gelijk welke categorie: het zij bij de elite mannen, de elite dames of de nieuwelingen en/of de juniores; de man, vrouw en/of jongere die over de beste krachten beschikt op het einde en nog iets kan forceren wordt volgens mij Belgisch Kampioen. Eén grote hamvraag blijft…… Wat heeft de wind komend weekend in petto voor de deelnemers? Maar dat er in Oostende spektakel zal te zien zijn, staat sowieso buiten kijf.

Programma

Op zaterdag 7 januari koersen de heren nieuwelingen telkens een halfuur, met om 12 uur de eerstejaars en om 13 uur de tweedejaars. Om 15 uur starten de heren juniores voor een strijd over 40 minuten.

Op zondag 8 januari starten de heren U23 om 11 uur voor een wedstrijd over 50 minuten. Om 13.30 uur is het tijd voor de dames, waarbij de nieuwelingen strijden over 30 minuten en de dames elite en U23 voor 40 minuten. De heren elite met en zonder contract starten om 15 uur voor een één uur durende wedstrijd. Telkens is spektakel gegarandeerd, daar zal het unieke parcours zeker van vast voor zorgen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio