Typetjes Eddy en Tommy in het dagelijkse leven Kristof Lataire en Jonas Roelens geven extra kleur aan de prijsuitreiking

O-sekoer, Torhouts culturele wereldambassadeur

Wereldambassadeur O-Sekoer in het gezelschap van schepen van cultuur Lieselotte Denolf. O-Sekoer alias Luc Descheemaeker werd door de jury tot winnaar uitgeroepen van de Cultuurprijs 2016 van de Stad Torhout. Foto: Eric Vanhooren

Torhout - Luc Descheemaeker, alias cartoonist O-Sekoer, won eind december voor een nagenoeg vol cultuur centrum De Brouckere, de cultuurprijs van stad Torhout van 2016 en is daarmee de Torhouts culturele wereldambassadeur bij uitstek. De man verdient overigens volledige terecht deze titel, want zijn cartoons worden wereldwijd tentoongesteld.

Vielen verder in de prijzen: de ons veel te vroeg ontvallen Annemie Leroy, jarenlang actief bij toneel en ook in diverse cultuuradviesorganen (cultuurraad, werkgroep tentoonstellingen, beheerraad Cc, …).  Het was een emotioneel moment toen haar zoon Thomas, in haar plaats getuigde over haar passie. Bij de uitreiking van de prijs kwamen pluimpjes van boven naar beneden gedwarreld. 

Ook toneelkring Sint-Rembert: werd dit jaar opnieuw geselecteerd voor het Landjuweel, project in Japan, …

Pieter Billiet en Ann Tamsin met Zuidstraat 39, vielen eveneens in de prijzen. Zij  renoveerden hun huis en behielden de erfgoedaspecten. Ze gingen daarin zelfs behoorlijk ver. Voorbeeldje: ze behielden de oude tegels, maakten ze stuk voor stuk schoon en legden de nieuwe vloeren met de oude tegels.

Opruiming oud stadhuis

De avond was trouwens een aaneenschakeling van grappige momenten, want nadat Els Bonte een inleiding waarop een power point presentatie volgde van twee jaar cultuur in Torhout, kwamen Kristof Lataire en Jonas Roelens uit de kast. Zij waren de twee typetjes Eddy en Tommy, die de zolder van het oude stadhuis moesten opruimen. Het was de eerste werkdag voor één van hen en als volleerde entertainers wisten ze het talrijk opgekomen publiek, met hun grappige verhalen aan hun lippen te binden. Dit deden Eddy en Tommy grandioos aan de hand van de spullen die ze over de genomineerden vonden op zolder.

Voor de uitreiking zelf trokken ze de stadswerkjas uit, waaronder een smoking tevoorschijn kwam. Zo interviewden ze de genomineerden. 

We brengen graag nog een paar grappige details in herinnering: de Benjamins (kleinste spelertjes van de Jongelingskring) zaten ook 'verstopt' op zolder. Elk van hen zat op een stoel met daarover een laken. De mensen in de zaal hadden dat niet allemaal door tot Eddy en Tommy de lakens wegtrokken en ze tevoorschijn kwamen. Ook Hugo Perreira, de talentvolle klarinettist kwam uit een kist tevoorschijn om een stuk te spelen. 

Verder maakten Eddy en Tommy ook grapjes over de drie burgemeesters, keken ze door een spleet naar beneden waar ze gewezen burgemeester Norbert De Cuyper zagen repeteren voor zijn toneelstuk. Hij was verontschuldigd en zo konden ze info over hem geven. Ook schepen van cultuur Lieselotte Denolf belden ze p^het einde van de voorstelling totaal onverwacht rechtstreeks op in de zaal met de vraag om te komen. Ze hielden daarbij de gsm bij de micro waardoor de zaal Lieselotte hoorde bellen… Ze was zogezegd het voornaamste van de avond vergeten…… de zak met gratis drankbonnetjes voor het aanwezige publiek…..

Ook Niels Sandra kwam aan bod met zijn station. Ze filmden met een handcamera heel dicht, deden het bouwwerk in legoblokjes open en zo kon de zaal op groot scherm zien hoe fantastisch zijn bouwwerken zijn. Tussendoor werd er ook reclame gemaakt voor zijn tentoonstelling die te zien zal zijn in Cc De Brouckere van drie maart 2017 tot één april 2017. 

Er werden ook filmfragmenten vertoond van Bram Nolf, die hobo speelde terwijl hij skiede en van St Grandson. Zij konden er helaas die avond niet bij zijn. Miet Warlop was wel aanwezig en van de eveneens aanwezige Cyriel Verstraete werd ook een fragment gespeeld. 

Trofee

De winnaars kregen aan het slot van deze mooi culturele avond, elk nog een prachtige gepersonaliseerde 'trofee', gemaakt door Luc Descheemaeker en uitgereikt door de bestuursleden van de cultuurraad overhandigd. Elke genomineerde kreeg een 'pretpakket' en een kader met een soort 'diploma'.  

Na afloop waren de commentaren van de aanwezigen heel lovend en vooral Jonas en Kristof die de presentatie op een grappige en met natuurlijke flair – alsof ze nog nooit iets anders in hun leven gedaan hebben – voor hun rekening namen, kregen veel lof toegezwaaid.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio