Opmaak beheersplan voor de beschermde kasseiweg van de Vladslostraat (Koekelare) en Bovekerkestraat (Diksmuide)

Beschermde kasseiweg Vladslostraat wordt vernieuwd

Beschermde kasseiweg Vladslostraat wordt vernieuwd

Schepen Jessy Salenbien (SP.A) bevoegd coor o.a. Erfgoed en communicatie, is blij dat het tot een vlotte samenwerking is gekomen wat betreft de beschermde historische Vladslostraat, die binnen afzienbare tijd vernieuwd zal worden. Schepen Marc Devrome (N-VA) bevoegd voor openbare werken, wil - indien dit realiseerbaar is - maar al te graag de kasseien reinigen en indien mogelijk - uit financiële ovrwegingen -hergebruiken. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - De beschermde kasseiweg van de Vladslostraat wordt vernieuwd. Gezien de kasseiweg eveneens op het grondgebied Diksmuide loopt en het de bedoeling is om in aanmerking te komen voor betoelaging, is een beheersplan noodzakelijk. Het gemeentebestuur van Koekelare neemt daartoe het voortouw.

“In 2012 werd deze straat geklasseerd/beschermd door het agentschap Onroerend Erfgoed en zoals intussen geweten, is er een nieuwe procedure die we moeten volgen in het kader van Onroerend Erfgoed”, steekt schepen Jessy Salenbien (SP.A), bevoegd voor onder andere Erfgoed, van wal. “Zeker als we in aanmerking willen komen voor 80 procent betoelaging. Een beheersplan opmaken is noodzakelijk en volledig nieuw.”

Hergebruik van kasseien?

De kasseien werden er vermoedelijk gelegd in de periode 1854-1865, maar van de verbindingsweg wordt reeds melding gemaakt in de zestiende eeuw. Gezien dit een grensoverschrijdend project is, samen met stad Diksmuide, is een samenwerkingsovereenkomst met als doel de taak- en lastenverdeling te regelen tussen het gemeentebestuur van Koekelare en de stad Diksmuide met het oog op de realisatie van de opmaak van een beheersplan voor de beschermde kasseiweg van de Vladslostraat en de Bovekerkestraat respectievelijk gelegen op grondgebied van beide, noodzakelijk. Deze samenwerkingsovereenkomst werd in een van de vorige gemeenteraden eenparig goedgekeurd nadat eerder een samenwerkingsovereenkomst met Diksmuide werd afgesloten. Koekelare neemt het voortouw voor wat de opmaak van het beheersplan betreft.

“Voor de opmaak van het beheersplan is er in het budget 20 000 euro voorzien. Na het aanstellen van de ontwerper gaan we over tot de aanvraag van een onderzoekssubsidie. Op deze manier kunnen we terug 80 procent van onze kosten recupereren, met een maximum van 25 000 euro voor de opmaak van een beheersplan”, stelt schepen Jessy Salenbien.

“Het percentage van de kosten ten laste van de gemeente Koekelare wordt vastgesteld op 52 procent en van stad Diksmuide op 48 procent, wat overeenkomt met de lengte gelegen op het grondgebied van beide”, besluit een tevreden schepen Salenbien.

Schepen van openbare werken Marc Devrome (N-VA): "De Vladslostraat is een beschermde kasseiweg tussen de dorpen Bovekerke en Vladslo. Met inbegrip van de wegbermen, de wegwijzer, de kilometerpaal, de bakstenen boogbrug en de ijzeren brugleuning, is ze beschermd als monument.”

“We onderzoeken nu of de gebruikte stenen gereinigd kunnen worden zodat we ze kunnen her gebruiken, of dat we ze moeten vervangen door kasseien van hetzelfde type", vervolgt schepen Devrome. “Dat is vooral om financiële redenen. Omdat Bovekerke nog maar recent een dorpskernvernieuwing onderging, wil het Koekelaarse gemeentebestuur de werken buiten de bebouwde zone houden. Er wordt ook onderzocht of een gefaseerde aanpak nodig is en of er uitwijkstroken nodig zijn.”

Hoe dan ook behoudt de historische weg haar oorspronkelijke uiterlijk en is onder meer ook opgenomen in het fietsroutenetwerk. Een belangrijke verbindingsweg is het niet, maar toch rijden er zeven bussen langs per dag. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio