Een zestigtal unieke Lichterveldse accordeons te bezichtigen

Nacht van de geschiedenis in het teken van muziek

Nacht van de geschiedenis in het teken van muziek

Frans Vanzieleghem in actie op zijn speciale trekzak, hij zal er vanavond ook zeker bij zijn op het sfeervol optreden van Johny Delaere. Foto: Eric Vanhooren

Lichtervelde - Vandaag dinsdag 21 maart, is het de ‘Nacht van de geschiedenis’. Deze vindt plaats in OC De Schouw en staat volledig in het teken van de muziek. De organisatoren brengen deze avond hulde aan de Lichterveldse accordeon.

Dit unieke evenement welke morgenavond doorgaat in OC De Schouw, begint om 20 uur en bevat naast de lezing van accordeonspecialist Patrick Janssens ook een unieke tentoonstelling van een zestigtal Lichterveldse accordeons!

Patrick Janssens heeft in Scherpenheuvel een accordeonatelier waarin hij alles wat met accordeons te maken heeft concentreert. Hij wordt dan ook als een autoriteit ter zake aanzien. Hij geeft een uiteenzetting over de werking van het instrument met ruime aandacht voor de Lichterveldse variant.

Hulde

De organisatoren: het Davidsfonds Lichtervelde en de Heemkundige kring Karel Vandepoele Lichtervelde, brengen tijdens die avond hulde aan de Lichterveldse accordeon, de ‘Callewaert’. Het Huis Callewaert produceerde tijdens de vorige eeuw een type accordeon dat omwille van de voortreffelijke kwaliteit heel snel een ruime verspreiding kende.

Programma

Naast de voordracht en het lezen door Patrick Cornillie van een gedicht rond de Lichterveldse Callewaert, zullen er ook een 60-tal Lichterveldse accordeons te zien zijn, allemaal instrumenten die in privébezit zijn. Tevens is er een mini-tentoonstelling opgezet met heel wat ander materiaal dat met de vroegere accordeonfabriek te maken heeft.

Uiteraard laten ze die avond ook accordeonmuziek horen. Er is een demonstratie met een diatonische accordeon en na de voordracht is er een sfeervol optreden met Johny Delaere in de foyer.

Tickets

Kaarten voor de Nacht van de Geschiedenis kosten acht euro voor leden van het Davidsfonds of Heemkundige Kring,en tien euro voor niet-leden.

Kaarten zijn te verkrijgen in de bibliotheek of bij Geert Missinne, op het nummer 0478 28 84 88 of via mail naar http://geert.missinne@gmail.com . Ze zijn eveneens te verkrijgen bij Johan Vannevel, op het nummer 0479 87 44 35 of via mail naar http://johan.vannevel@skynet.be . En wie daar geen gehoor krijgt kan ook terecht bij de overige bestuursleden van het Davidsfonds en/of Heemkundige Kring.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio