Hoofdrol voor echte trekpaarden in 't Grom

Hoofdrol voor echte trekpaarden in 't Grom

Robert Piessens en zijn paard Gloria Foto: EVB

Mechelen / Bonheiden / Sint-Katelijne-Waver - Nu zondag kan je in Groentemuseum ’t Grom in Katelijne terecht voor Zomerland. Stoere Belgische trekpaarden trekken als vanouds over de velden om ‘gewenten’ aan te leggen. Ook Robert Piessen (74), voorzitter van de Vereniging voor de Bevordering van het Belgisch trekpaarden, is erbij. Zijn paard dat graast in Muizen zal er jammer genoeg niet bijzijn.

Tijdens Zomerland nu zondag in Groentemuseum 't Grom in Sint-Katelijne-Waver wordt een nieuwe docu gedraaid worden over het ploegen van de gewenten. Die documentaire zal nadien geïntegreerd worden in de vaste museumopstelling van ’t Grom. Filmmaker, hoofdredacteur van het Trekpaardenmagazine en eigenaar van trekpaarden Robert Piessens uit Bonheiden kijkt er reikhalzend naar uit.

In de Gloria

“Gloria, mijn Belgische merrie die in Muizen graast, zal er zondag spijtig genoeg niet bijzijn. Ook al is het een echt trekpaard, is ze niet getraind op kracht. Dirk Hendrickx uit Heist en Jef Van Dingenen uit Herselt komen ploegen zoals het echt moet, met paarden van over een ton zwaar. Het beroep is zo goed als uitgestorven”, betreurt hij. 

Belgisch, niet Brabants

Robert heeft inmiddels zijn eigen youtube-kanaal waar de techniek van het trekken met paarden onder de loep worden genomen: “Ook in het buitenland wordt het goed bekeken. Officieel is het trouwens geen Brabants, maar een Belgisch trekpaard.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio