Nathalie Schoonbaert en de Hommageband brachten aanwezigen in vervoering met tal van mooie Vlaamse klassiekers

FOTO & VIDEO. Magere opkomst voor Vlaanderen Feest in Koekelare

Uiteraard bleef ‘The Beast’ de hoofdattractie van het weekend Koekelare Stunt. Maar op 11 juli mogen we ons Vlaams cultureel erfgoed niet vergeten. De zon was reeds heel vroeg van de partij, wat een mens goesting doet krijgen om er eens goed in te vliegen om de talrijke Vlaamse klassiekers die ons land rijk is mee te zingen uit volle borst. Helaas, het bleef bij dromen, want de opkomst voor Vlaanderen Feest was met een 80-tal aanwezigen, maar magertjes.

?athalie >Schoonbaert en de Hommageband scoorden fantastisch in Koekelare ondanks de mindee opkomst. Maar ja... zoals steeds, hadden de afwezigen weer eens ongelijk. Foto: Eric Vanhooren

Maar de afwezigen hadden weer eens ongelijk. Nathalie Schoonbaert en de Hommageband o.l.v Dirk Vanderlinden brachten met Vlaamse klassiekers van onder andere Jacques Brel, Bob Davidse, Bart Vandenbossche, La Esterella, Bobbejaan Schoepen, Ann Christy, Luc De Vos, Wim Decraene, Joe Harris, Yasmine en vele andere, een eerbetoon aan het Vlaamse lied en artiesten om nooit te vergeten en brachten met hun repertoire, iedere aanwezige in vervoering. Fantastisch was dat.

Voorzitter Cultuurraad bezorgd

In het kader van "Vlaanderen Feest!" en dankzij de steun van AD Delhaize, kreeg iedereen die op het appel was, twee gratis jetons. Ook aan de veiligheid werd gedacht want Iedereen kreeg een polsbandje en ouders schreven hun gsm-nummer op het polsbandje van hun kinderen, zodat –indien ze verloren liepen of verdwaalden – de ouders meteen konden verwittigd worden.

Maar het gehele evenement begon met de toespraak van een bezorgde Elise De Gend, voorzitter van de Cultuurraad in Koekelare. Maar wat maakt haar bezorgd? Elise, gewezen lerares Frans en Geschiedenis: “Vooreerst dat de kennis van de Franse taal er zo op achteruit gaat bij de jeugd….. want dit was en is precies een van onze sterktes van onze Vlamingen. We beheersten de talen…. Niet alleen de Nederlandse, maar ook de Franse en de Engelse en hadden daardoor een beentje voor.”

Maar ook de geschiedenislerares in haar rebelleert als men spreekt over Vlaanderen voor de Vlamingen. “Want wat zijn Vlamingen juist”, zo vroeg ze zich luidop af? “Degenen die in Vlaanderen zijn geboren? Die de Vlaamse taal spreken en dan spreek ik van de Nederlandse standaardtaal….. Dan waren mijn grootouders geen Vlamingen want ze kenden enkel het West-Vlaamse dialect en bovendien was mijn overgrootmoeder langs vaders kant van Duitse origine en deze van mama’s kant  van Spaanse”, zei Elise De Gend. “Degenen die in Vlaanderen wonen? Strikt genomen waren de Antwerpenaren dan ook geen Vlamingen, want als we terugkeren naar 1302….. dan behoorde Antwerpen niet tot het graafschap!”

Zin voor realiteit

“Zo zie je maar ….. de geschiedenis stopt nooit, volkeren en identiteiten blijven wijzigen en liggen nooit vast en ze zijn ook gelaagd”, zo vervolgde de voorzitter van de Cultuurraad. “In Frans-Vlaanderen kan men Fransman en Vlaming zijn, in de Brusselse rand Vlaming en Franstalig, in Gent Turk en Vlaming. Dat een volk in een eigen land eindelijk zijn thuis vindt waarna de problemen rond taal, identiteit en territoriale afbakening eindelijk van de baan zijn is een grote illusie! Er bestaan geen volkeren als rotsen, wel instabiele hopen steen”, zo besloot Elise De Gend haar toespraak.

“Laat het welzijn en het geluk van elke bewoner van een land niet bepalen door termen als ‘volk of natie’, maar maak een staatsinrichting en wetten in functie van de complexe realiteit en rekening houdend met iedereen, met de Vlaamse context en het Vlaams bewustzijn zoals dat gegroeid is, maar ook met de ‘halve Vlamingen’ en met al wie niet goed in het ideale Vlaamse plaatje past! Zo maak je een Vlaanderen dat verenigt in plaats van een Vlaanderen dat verdeelt!”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio