Ramp met bommenwerper herdacht

Herdenkingsplechtigheid in Berg. Foto: EVB

Kampenhout - HiskoKa’44 herdacht de dodelijke slachtoffers van juni 1944 toen een bommenwerper alvorens te landen het geschut dropte op het huis in Berg.

In 1942 tijdens WO II dropte een bommenwerper zijn geschut in Berg bij Kampenhout alvorens te kunnen landen. In een woning kwamen vier gezingsleden van de familie De Coster om het leven (Frederik, Gustaaf, René en Regina Verdeyen). De ramp werd herdacht door de werkgroep HistoKa’44 en een deel van het gemeentebestuur op hoek van de Haachtsesteenweg en de Tiendeschuurstraat waar het huis zich bevond.

Menselijke verhalen

Hierna volgde de neerlegging van een bloemenkrans op het kerkhof. HistoKa’44 is een onderzoeksgroep die zich bezighoudt met verschillende onderzoeksprojecten omtrent de lokale geschiedenis van groot-Kampenhout, zijnde Kampenhout, Berg, Nederokkerzeel, Buken en Relst. “Onze onderzoekdomeinen richten zich vooral op WO II maar ook andere onderwerpen komen aan bod. Ons doel is voornamelijk het via interviews verzamelen van de menselijke verhalen, getuigenissen en oude foto’s en documenten”, vertelt bezielster Ellen Ogez. “Naast het uitvoeren van onderzoek, het schrijven van artikels en boeken en het organiseren van herdenkingen, verzorgt onze werkgroep ook de Facebook pagina “Kampenhout-Memories” (1314 leden). Op deze pagina worden oude foto’s of documenten, meestal uit privécollecties uit interviews, geplaatst, waarbij de leden naar hartenlust herinneringen kunnen ophalen.

Vrijwillig

"Wij werken volledig op vrijwillige basis – het is eerder een uiterst gepassioneerde hobby – zonder enige vorm van subsidie of onkostenvergoeding. Wel zijn we ons gemeentebestuur bijzonder dankbaar, niet alleen voor de betaling van de tot nog toe door ons voorgestelde gedenkplaten en bloemenkransen, maar vooral voor het vertrouwen en de steun en samenwerking bij de realisatie van onze projecten.” Op de hoek van de Haachtsesteenweg en de Tiendeschuurstraat werd een gedenkbord voor de overleden familie geplaatst. De muzikale intro werd verzorgd door Isabelle Imbrechts en groep.
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio