Kiekafobee wil een lichbaken en rustpunt zijn voor ouders met een kind met kanker

Studente Lisa Keersse meet Kiekafobee een nieuwe look aan

Het bestuur van de vzw Kiekafobee met ontwerpster Lisa Keersse bij het nieuwe logo. Foto: Eric Vanhooren

Lichtervelde - Kiekafobee steekt voortaan in een nieuw moderner jasje en dat hebben ze te danken aan de Lichterveldse studente Grafische en digitale media - afstudeerrichting Grafisch Ontwerp (Graphic Design), aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Lisa Keersse zag in een volledig nieuwe huisstijl een mooi afstudeerproject en dat vond de jury blijkbaar ook, want ze studeerde in juni van dit jaar af met onderscheiding.

Voortaan hanteert de vzw Kiekafobee gevestigd in Lichtervelde, die het mogelijk maakt dat gezinnen van kinderen met kanker ook op vakantie kunnen, een nieuwe huisstijl. Lisa Keersse zorgde voor een grondige opfrissing. Het bijtje in het logo kreeg een eigentijdser look en met 'Kiekafobee verwarmt' heeft de vzw voortaan ook een nieuwe slogan.

“Kiekafobee ontstond in 2008 vanuit de behoefte van twee ouderparen uit Lichtervelde met een kind met kanker: wat kunnen wij doen om andere gezinnen in dezelfde situatie te helpen”, steekt voorzitter Hans Hooyberg van wal. “We willen vooral een rustpunt zijn voor gezinnen met een kind in een levensbedreigende gezondheidssituatie. Daar hebben ouders echt nood aan. Ze worden veelal plots geconfronteerd met deze vreselijke ziekte die hun kind komt te overvallen.”

“Op zoiets is niemand voorbereid. Je zegt tegen jezelf dat de dokters zich hebben vergist. De grond zakt onder je voeten weg. Je voelt je radeloos, vreselijk boos en misschien wel schuldig. Je zou alles doen om je kind te genezen. Je bent bovenal ontzettend bang, bang voor wat komen gaat. Kanker vergt veel van je kind, van de andere kinderen, van iedereen om je heen, maar vooral ook van de ouders. De diagnose schudt als een aardbeving alles wat ooit vanzelfsprekend leek, door elkaar. Met de diagnose sta je aan het begin van een lange beproeving, een zware storm die het uiterste van de ouders vergt. Het is haast onmogelijk die storm alleen te doorstaan. Terwijl je al je energie nodig hebt om er voor je kind te zijn en zelf op je benen te blijven staan, moet je je als ouder een weg banen door de doolhof van medische en administratieve instanties. Vandaar dat de vzw een rustpunt wil zijn in deze moeilijke tijden”, vervolgt voorzitter Hooyberg, die zelf als geen ander weet (Hans verloor in 2009 zijn zoontje Maxim aan deze vreselijke ziekte) hoe moeilijk het is om er zelf niet onderuit te gaan. 

Vakantie aan zee

Kiekafobee wil met hun project Noctiluca, een lichtpunt zijn tussen therapie, medische onderzoeken, lichamelijke ongemakken, afzondering van de familie, enz. “Sinds 2010 huurt de vzw elk jaar twee appartementen aan zee (Koksijde & Oostduinkerke) waar gezinnen met kinderen die aan kanker lijden even op adem kunnen komen”, maakt Hans ons duidelijk. “In een appartementje aan zee, kan het gezin zich weer focussen op een gezin zijn, tijd hebben om samen te zijn weg van de medische wereld, maar toch dicht genoeg bij het UZ om het voor het patiëntje veilig te houden.”

Om dit alles te kunnen financieren – want koken kost geld – organiseert de vzw Kiekafobee ieder jaar tal van activiteiten. “Ja”, beaamt Hans volmondig. “Zonder centen zouden we dit alles niet kunnen realiseren, vandaar dat het ganse team zich jaarlijks onbaatzuchtig inzet om via tal van activiteiten, centen in te zamelen om ons doel en missie te doen slagen.”

“Zo organiseren we op vier november van dit jaar, voor het eerst een spinningmarathon. Om deze grote SPINNING(R) event op 4 november 2017 te promoten en deelnemers warm te maken om te spinnen, werd een speciale website ontworpen: http://www.Highfiveday.be .” 

“Maar eerder al kunnen de mensen ons steunen, want op dinsdag 25 juli staan we met braadworsten op de avondmarkt van Margrietekermis in Lichtervelde en op zaterdag 5 augustus vieren we Trammelant in Villa La Potinière, het openluchtcafé, met zomerse cocktails en de enige echte Kiekafobee-braadworsten in De Haan. Zo doen we er een 85-tal per jaar”, promoot Hans beide activiteiten.

“Maar ook tal van verenigingen organiseren activiteiten die ten voordele zijn van Kiekafobee/Noctiluca. En ook het bedrijfsleven draagt z’n steentje bij, want ook bedrijven en privé personen geven feesten, opening van bedrijf etc... en schenken de opbrengst aan Kiekafobee! En we zijn hen als bestuur daar zeer erkentelijk voor”, besluit voorzitter Hans Hooyberg.

Bestuur vzw Kiekafobee

De vzw heeft sinds kort dus een nieuwe slogan: 'Kiekafobee verwarmt', met een hartje op de letter ‘i’. “ja, omdat we dit al vele jaren allemaal met hart en ziel doen. We dragen immers gezinnen die een kind met kanker in huis hebben, een warm hart toe. Want wat is er mooier dan voor mensen en zeker voor kinderen die geconfronteerd worden met kanker, een lichtbaken te zijn die hen rust biedt in deze aartsmoeilijke periode”, rond bestuurslid en schepen Els Kindt af.

Het bestuur van de vzw telt 13 bestuursleden. Naast Hans Hooyberg (voorzitter), is er ook nog Heidi Deketelaere (penningmeester), Astrid Hooijberg (secretaris) en de overige bestuursleden: Bram Claeys, Gino Brackx, Filip Vanmoerkercke, Karien Vermote, Sandra Tommeleyn, Koen Vandecaveye, Anne Mie Scheldeman, Patsy Leroux, Marc Luickx en Els Kindt.

Wie meer informatie wenst, kan terecht op de website http://www.kiekafobee.be . Wil je hen contacteren, dan kan dat via Hans Hooyberg (voorzitter) op het nummer 0475-84.90.51 of door te mailen naar http://info@kiekafobee.be .

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio